Enligt landstingets lex-Maria anmälan utfördes en skiktröntgen av Ebba Jonssons matstrupe för att fastställa skadans utbredning och i samråd med specialister på Norrlands universitetssjukhus i Umeå beslutade man att behandla med antibiotika och avvakta med operation.
Dagen därpå försämrades Ebba Jonsson med tecken på infektion. Efter samtal med Karolinska sjukhuset i Huddinge fördes hon dit för operativ förslutning av såret i matstrupen, vilket inte lyckades.
- Sammanfattningsvis har det alltså uppstått en allvarlig men mycket sällsynt skada som inte helt kan undvikas. Vår internutredning har uppfattat handläggningen efter skadetillfället som korrekt men i detta avseende måste vi alltså avvakta Socialstyrelsens utredning, säger Michael Dahlberg, länschef för kirurgin i Norrbottens läns landsting.
Olika behandlingar
Han vill inte kommentera behandlingen i det enskilda fallet eller anhörigas kritik. Rutinerna vid skador på matstrupen är att ge patienten antibiotika och dropp. Därutöver kan ett täckande inre rör eller operation bli aktuellt beroende på typ, läge och omfattning av skadan.
Skador är ovanliga
- I Sunderbyn kan vissa av dessa behandlingar och operationer göras medan andra åtgärder endast görs på vissa universitetssjukhus. När en skada av den här typen uppträder så sker alltid en omedelbar överläggning hur skadan ska handläggas på bästa sätt och en behandlingsstrategi upprättas, säger Michael Dahlberg.
Enligt honom är gastroskopi en relativt riskfri åtgärd som i ovanliga fall kan medföra allvarliga skador. I Sunderbyn utförs cirka 1600 undersökningar per år och andelen allvarliga komplikationer kan mätas i delar av en promille.
- Aktuell typ av skada i övre delen av matstrupen är väl känd då det alldeles i början av matstrupen nedanför svalget i sällsynta fall kan finnas fickor som instrumentet kan fastna i. En allvarlig, väl känd men lyckligtvis ovanlig komplikation till gastroskopi.