Dukar upp till festligt skolavslut

Studentbalen är en efterlängtad final för många gymnasieelever. - Men det är någonting speciellt med att gå ut nian också. Därför har vi bestämt oss för att ordna en festlig avslutningsmiddag för högstadiet på Forum på fredag, berättar Ida Jonsson i arrangörsgruppen.

Fritid & Kultur, här representerad av Stina Thelin (till vänster) och Kjell Tegnelund, backar upp niornas avslutningsfest, som högstadieeleverna Sofia Lundberg och Ida Jonsson tagit på sig att arrangera på fredag. På bilden saknas Olivia Johansson som också är med i arrangörsgruppen.

Fritid & Kultur, här representerad av Stina Thelin (till vänster) och Kjell Tegnelund, backar upp niornas avslutningsfest, som högstadieeleverna Sofia Lundberg och Ida Jonsson tagit på sig att arrangera på fredag. På bilden saknas Olivia Johansson som också är med i arrangörsgruppen.

Foto: Britt Lindgren Blom

ÄLVSBYN 2012-05-31 06:00

Videon är inte längre tillgänglig

Det är andra året i rad som Älvåkraskolans nior ställer till med en avslutningsfest med mat och underhållning med hjälp av så kallade Puma-pengar (Projekt ungdom med ambitioner) från Fritid & Kultur.

- Förutsättningen för att vi ska ställa upp med pengar är att några elever tar på sig att stå för arrangemanget. Syftet med PUMA-pengarna är att ungdomarna tar egna initiativ och själva ansvarar för genomförandet, förklarar fritids- och kulturchef Kjell Tegnelund, som i rättvisans namn också erbjudit Vidselskolan ett bidrag om de vill fixa något liknande för sina elever.

Mycket att fixa
Niorna Ida Jonsson och Olivia Johansson är med i Älvåkraskolans elevråd.

- När Kjell berättade att vi också kan få pengar till en avslutningsmiddag ifall några är villiga att ordna festen bestämde vi oss för att ta tag i det. Sofia Lundberg hakade på, så nu har vi tre planerat för en helkväll på Forum, säger Ida Jonsson.

På fredag är det dags.

- 66 av skolans cirka 80 avgångselever har anmält att de kommer så vi har en hel del att ordna innan det är klart att köra igång. Maten är beställd. Vi måste gå hit direkt vi slutar vid lunch och börja duka och ställa i ordning bord och stolar, säger Sofia Lundberg.

Föräldrar är anlitade att komma och se till att allt går lugnt och städat till.

Klädda för fest
Förutom god mat kommer arrangörsgruppen att anordna diverse tävlingar och lekar.

- Och musik blir det förstås också, så om någon får lust att dansa går det jättebra, säger Sofia Lundberg.

Vad gäller klädsel behöver deltagarna inte komma i balutstyrsel precis, men lite uppklädd får man gärna vara enligt arrangörernas önskemål.

- Det händer ju bara en gång i livet att man går ut nian. Det ska bli en fin middag, säger Ida Jonsson.

För första gången kommer även gymnasiets avgångselever i Älvsbyn att ordna en examensmiddag på Puma-projektets bekostnad. Den går av stapeln den 7 juni i Älvåkraskolans matsal.

Sommarfest
Apropå Puma-pengar är Fritid & Kultur beredd att öppna pengapåsen en gång till i sommar: Tre elever från gymnasiet jobbar på ett större arrangemang - eller som proffsen säger "akt" - i Lomtjärnsparken i samband med Knalledagen den 6 juli.

Arbetsnamnet är Parkfesten. Projektet leds av Peter Uvén, som tidigare arbetat med Älvsbyns och Vidsels ungdomar i Studieförbundet Vuxenskolans regi. BD Pop är involverad i planerna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om