Det gick som en dans på 30-årsjubileet

Till barnens glädje fortsätter Dansdraget att stuffa. Häromdagen firade dansrörelsen 30 år med stor jubileumsfest på Forum.- När jag ser alla finklädda och förväntansfulla barn så vet jag varför jag går hit varje gång, säger Stuffa-ledaren Maria Engström.

Maja Engström, tolv år, dansar med Axel Lind. Hon bjuder upp dem hon gillar och vill dansa med. För min del är det för att det är kul, säger hon.

Maja Engström, tolv år, dansar med Axel Lind. Hon bjuder upp dem hon gillar och vill dansa med. För min del är det för att det är kul, säger hon.

Foto: Joel Gustafsson

ÄLVSBYN 2011-12-16 06:00

Den riksomfattande dansrörelsen "Våga Stuffa" har försvunnit i Sverige.

Men det berör inte de 117 barn i Älvsbyn som buggade loss till livebandet Henkez på 30-årsfesten förra fredagen. Dansdragets eldsjälar ger inte upp och eleverna i årskurs fyra till sex flockas fortfarande för dansundervisningen i Stuffas själ - Galaxen i Forum.

- Alla barn i Älvsbyn har fått chansen att lära sig dansa. Att röra vid varandra på ett schysst sätt och våga titta en person i ögonen och säga får jag lov. Det kräver mer mod än vad man kan tro, säger Maria Engström, 54 år.

Högsta närvaro
Dansledaren har varit med sedan starten 1981. Åtta gånger per år drar de ihop Stuffagänget och endast tre av 240 träffar har hon varit frånvarande.

- En gång har jag fött barn, en gång var jag sjuk och en gång var jag på danstävling, säger Maria Engström.

Hon känner igen flera av föräldrarna som lämnar sina barn.

- De har jag haft på Stuffa.

"Vill du dansa?"
Vanligtvis tränar barnen bugg, foxtrot och tryckare innan den avslutande fridansen. I fredag låg fokus på fest, uppvisningar och flera timmars fritt dansande. Anna Ljuslinder, tio år, förklarar hur enkelt det är att ha kul.

- Man går fram till den som är bra och snäll och frågar: "Vill du dansa"? säger hon.

"Månadens händelse"
På Stuffa får ingen tacka nej till en utsträckt hand.

- Det är bra. Då blir alla glada, säger Anna Ljuslinder.

Tintin Westin styrdansar med kompisen Anna Karlsson medan hon väntar på att någon ska bjuda upp. För dem är Stuffa månadens händelse.

- Annars brukar det inte finnas så mycket att göra för ungdomar i Älvsbyn, säger Tintin Westin, tolv år.

"Smolk i bägaren"
I och med att Älvsbyns kommun köper Forum av Älvsbyns folketshusförening är det oklart vad som händer med Galaxen. Det har bland annat varit på förslag att bygga om danslokalen till bibliotek.

- Vi är oroliga. Det är den enda lokalen i Älvsbyn med ett bra dansgolv, som ger lite myskänsla, och som går att använda till många andra olika mobila och kulturella arrangemang där man slipper sporthallskänslan. Det är ett jubileum med smolk i bägaren, säger Maria Engström.

FAKTA Stuffa fyller 30 år

"Våga Stuffa" startade som en riksomfattande dansrörelse, för att motverka de ungdomsproblem som fanns i samhället under slutet av 1970- och början av 1980-talet.

Stuffa inriktade sig på att lära ungdomar att dansa i en drogfri miljö. I Älvsbyn drog dansprojektet igång av bland annat Folketshusföreningen, Hem och Skola och Folkdanslaget och målgruppen var från början högstadieungdomar.

I efterhand gick dansundervisningen på Stuffa över i Dansdragets regi och kom att inrikta sig mot yngre barn i årskurs fyra till sex. Älvsbyn är den enda kommun där rörelsen levt kvar i 30 år och Stuffa har bidragit till att många har hittat dansen som fritidsintresse och börjat att träna och tävla i dans.

Träffarna anordnas åtta gånger per år och besökantalet brukar variera mellan 100 och 150 dansare. Rekordet var för tio år sedan med 269 besökare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om