Sju av tolv chefer på kommunkontoret och de två kommunala bolagen i Älvsbyn är bosatta utanför kommunen. Sex bor i Boden och en i Luleå.
Ingen av chefstjänstemännen som anställts på senare år har flyttat till Älvsbyn. Magnus Nordström från Boden anställdes som skolchef 2006 och blev två år senare kommunchef. Enligt honom har bostadsorten ingen betydelse vid rekryteringar.
Efterfrågar kompetens
- Det är kompetens vi efterfrågar och det drivs tydligt politiskt att det ska vara en arbetsmarknad i fyrkanten, och det är det som kanske skiljer Älvsbyn och Piteå från de andra kommunerna i Älvdalen.
Hur kommer det sig att du inte själv har flyttat till Älvsbyn?
- Jag har en social situation som inte medger det.
"Part i målet"
Kommunchefen Johnny Högberg i Arvidsjaur betonar i PT vikten av att chefstjänstemän blir en del av samhället även utanför kontorstid för förståelse och insyn att fatta bra beslut.
Enligt Magnus Nordström påverkar inte bostadsorten chefernas arbete.
- Frågan diskuteras med jämna mellanrum, i och med att den lyfts med jämna mellanrum. I och med att jag själv är en part i målet och pendlar in, ser jag inga konstigheter i det. Kan man verka här på daglig basis är det inga problem.
Få sökande Älvsbybor
Socialchefen Birgit Nilsson från Älvsbyn ska sluta och när hennes efterträdare väljs är det utifrån kompetens.
- Sedan när vi söker folk till chefsbefattningar är det i praktiken aldrig någon från Älvsbyn som söker. Nu när vi söker socialchef är första gången på väldigt länge som någon från Älvsbyn söker överhuvudtaget, säger Magnus Nordström.
Stöd politiskt
Vice kommunalråd Helena Öhlund (S) ser också kompetensen som viktigast och förstår chefer som inte flyttar till Älvsbyn efter anställningen.
-Om man har barn i skolåldern, familj och hus. Jag skulle vara hemskt tveksam själv att lämna det jag byggt upp och bosätta mig någon annanstans när man kan pendla med en timmes avstånd till ett bra arbete inom fyrkanten.