Biskopen vill behålla skolans kompetens

I cirka 20 år har kyrkans grundkurs anordnats av Älvsby folkhögskola. Nu lägger uppdragsgivaren Svenska kyrkan ner kursen. - Från stiftets och församlingarnas sida vill vi behålla skolans kompetens att förankra kyrkans tro och liv. Frågan är hur vi ska lösa det, säger biskop Hans Stiglund.

Biskop Hans Stiglund vill behålla skolans kompetens att förankra kyrkans tro och liv. (Arkivbild)

Biskop Hans Stiglund vill behålla skolans kompetens att förankra kyrkans tro och liv. (Arkivbild)

Foto:

ÄLVSBYN 2012-10-27 06:00

I våras beslutade Svenska kyrkans nämnd för utbildning, forskning och kultur att samla det sista årets utbildning för diakoner, församlingspedagoger, kyrkomusiker och präster i ett nytt utbildningsinstitut, fördelat mellan Lund och Uppsala. Det innebär bland annat att diakonutbildningen på Ersta, Bräcke och Vårsta läggs ner, men det kommer också att få konsekvenser för merparten av landets övriga skolor och institut som erbjuder kyrkliga utbildningar, totalt 21 stycken.

Gemensamt slutår
Enligt nämndens förste vice ordförande Hakon Långström (M) finns det tre starka skäl att samla de kyrkliga utbildningarna till ett gemensamt slutår: För det första finns det ett värde i att ha en gemensam utbildning, för det andra ger små grupper lägre kvalitet och för det tredje är det dyrt att ha dem utspridda. Nämnden räknar med att årskostnaden sjunker från 80 miljoner till 58 miljoner.

Om två år ska det nya utbildningssystemet sjösättas.

"Vi dimensionerar för 230 studenter år 2014. Det finns 330 studieplatser i dag. Det är länge sedan de var fyllda", säger Långström till Kyrkans tidning.

Dags för nytänk
Kyrkans grundkurs vid Älvsby folkhögskola är en av utbildningarna som drabbas när Svenska kyrkan centrerar studieorganisationen. Enligt biskopen i Luleå stift kan det bli början till någonting nytt i Älvsbyn.

- Grundkursen i sitt gamla koncept har haft sin tid. Om än den gamla formen går i graven kvarstår dock behovet att kunna erbjuda blivande präster och diakoner en förankring i kyrkans tro och liv. Det unika sätt som folkhögskolan kan erbjuda med internat och nära samverkan med församlingslivet måste vi försöka ta vara på, säger Hans Stiglund.

- Nu blir vi fria att fundera över hur vi ska slå vakt om kompetensen vid Älvsby folkhögskola. Kanske det är dags att bredda kursen och rikta in sig på fler och nya målgrupper, till exempel förtroendevalda kyrkopolitiker och anställda församlingsmedarbetare? Behovet av fördjupning i kyrkans inre liv finns på många håll.

- Hur det ska se ut i framtiden är i grunden en ekonomisk fråga för folkhögskolan. Ökad samverkan med stiftet och församlingarna kan öppna nya vägar, säger biskopen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om