Äventyrsplaner slutade i S-magplask

Älvsbyn hade långt framskridna planer på att bli först i länet med ett äventyrsbad 1987. Ritningarna var godkända och budgetberedningen hade sagt ja.- Men av någon anledning stoppades förslaget i sista stund av kommunfullmäktige, berättar näringslivssekreterare Randolf Eriksson.

Planen 1987 var att slå upp gaveln på badhuset och bygga äventyrsbadet på området intill. På sikt planerade man att eventuellt fullfölja anläggningen med en utomhuspool utanför.

Planen 1987 var att slå upp gaveln på badhuset och bygga äventyrsbadet på området intill. På sikt planerade man att eventuellt fullfölja anläggningen med en utomhuspool utanför.

Foto: Christoffer Markström

ÄLVSBYN 2013-01-12 06:00

Sedan badhuset i centrala Älvsbyn invigdes 1968 har olika förslag poppat upp då och då på kommunstyrelsens bord om att fräscha upp och utvidga verksamheten.

- För 25 år sedan var det ytterst nära att planerna på ett modernt äventyrsbad skulle förverkligas, säger Randolf Eriksson, som på den tiden jobbade som badmästare i Älvsbyn.

Tanken var att öppna gaveln på badhuset och bygga Norrbottens första äventyrsbad i anslutning till den befintliga simbassängen. På sikt fanns det planer på att utöka anläggningen med en utomhuspool. Äventyrsbadet var skissat och klart med rutschbanor från läktaren, bubbelbad, strömmar, vattenfall, broar och strandkaféer.

- Projektnamnet var "Tredje generationens bad" och NAB gjorde ritningen, säger Randolf Eriksson och plockar fram det genomarbetade och detaljerade beslutsunderlaget från 1987.

Nästan framme
Det var inte bara Randolf Eriksson som brann för idén. Dåvarande kommunchef Holmfrid Tegelid, fritidschef Ulf Lindberg och tekniske chef Donald Ljuslinder var överens med kommunalrådet Lars Hedberg (S) och fritidsnämndens ordförande Runo Bergkvist (S) att satsningen på ett äventyrsbad låg rätt i tiden.

Randolf Eriksson åkte runt och informerade de olika S-grupperna i kommunen, men även Centerpartiet och Vänstern.

- Alla tyckte att det var ett bra projekt. Budgetberedningen köpte förslaget och i och med det utgick vi från att spaden snart skulle sättas i jorden.

- Vad som hände i slutskedet är och förblir en gåta. Allt jag vet är att på Socialdemokraternas gruppmöte före fullmäktige enades partiet plötsligt om att avslå byggförslaget, säger före detta badmästaren och sticker inte under stol med att han blev väldigt besviken över beslutet.

Något år efter att äventyrsbadet stoppats byggde IOGT-NTO Norrbotten en utomhuspool på Nyforsområdet med investeringsbidrag från Älvsbyns kommun.

Gruppbeslut
Lars Hedberg minns den oväntade S-vändningen.

- Jag var en av dem som stred för att äventyrsbadet skulle bli verklighet, men när gruppen sa nej insåg jag att det var kört att driva frågan vidare på egen hand. Vilka argument som framfördes av motståndarna kommer jag faktiskt inte ihåg, säger han.

Bo Johansson var Socialdemokraternas gruppledare vid det aktuella tillfället. Han kan inte påminna sig vad som föranledde S-gruppen att säga nej till badbygget.

- Men jag minns ärendet som sådant och att det fanns en skiss på ett äventyrsbad.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om