Asfalten ligger som en sliten skorpa på väg 555. Nya hål i vägen fortsätter att poppa upp. På sina ställen har asfalten skrapats bort av plogbilar. I höstas rämnade vägen fullständigt för en lastbilschaufför.
Men än en gång dröjer åtgärder.
Tung trafik
Trafikverket betecknar väg 555 som "viktig näringslivsväg". 800 fordon kör dagligen längs vägen och var tionde fordon är tungt. Tjugotalet bussar trafikerar sträckan.
Trots detta är bärigheten undermålig, vittnar byborna Johannes Wiklund och Ove Norman om. Körningen präglas av ett konstant väjande för djupa hål i vägen.
- Vägen är särskilt obehaglig vintertid, det är halt, vägen lutar och lastbilen får släpp. Många gånger har man tänkt "bara det inte kommer någon", säger lastbilschauffören Ove Norman som bor i Tvärån.
Farliga bussturer
Salbergsbon Johannes Wiklund busspendlar till jobbet i Piteå varje dag.
- När bussen möter en timmerbil blir man rädd, ibland är det bara någon decimeters marginal till bussfönstret. När bussen kör i potthålen skickas barnen upp i luften, säger han.
I Trafikverkets 30-sidiga arbetsplan kritiseras vägen för "bärighetsskador och dålig ytstandard". I Tvärån och Nygård beskrivs säkerheten som bristande för oskyddade trafikanter. Bland förslagen finns förbättring av vägstandarden, vägbreddning, siktröjning och att bygga en timglasform vid en busshållsplats i Tvärån.
- Det blir ju underbart om det blir som det står här. Men efter så här många år ger man upp tanken och köper nya stötdämpare istället, säger Ove Norman medan han bläddrar i arbetsplanen.
"Prioriteringar"
Projektet finns med i Trafikverkets bärighetsplan för åren 2004-2015 och beräknas kosta cirka
38 miljoner kronor.
Sedan 2009 har nya byggstarter utlovats löpande. Återigen säger projektledaren Andreas Asplund att byggstart ska ske kommande sommar.
- Dialogen med berörda och markägare har dragit ut på tiden. Det handlar ju om ett stort projekt som kommer ta minst två år att bygga. Det handlar om prioriteringar, säger han.
Planeraren Johanna Jacobsson är inte direkt involverad i projektet, men bekräftar att ekonomin också är en klar faktor.
- Tyvärr finns inte pengar till alla behov som finns, det är förstås besvärligt för de drabbade. Men arbetsplanen har tagits fram, det är också en kostsam process som indikerar att projektet är i ett framskridet läge, säger hon.