I Övertorneå köper landstinget redan ambulansförarinsatsen av en privat aktör. Nu undersöker sjukvårdsledningen olika lösningar för att lägga ut ambulansen i Älvsbyn, Luleå och Boden på entreprenad.
- Vi ska först och främst utreda om det ger någon besparing och ger det en besparing utan att sänka kvalitén och tillgängligheten. Det är sådana avvägningar vi behöver göra innan vi bestämmer oss för att upphandla, säger landstingsrådet Kent Ögren (S).
Landstinget har ett sparbeting på 400 miljoner kronor på tre år och primärvården i Norrbotten brottas med ett underskott på 30 miljoner kronor.
- Vi är i ett läge där varje besparing vi kan göra är värd oerhört mycket. Då får man inte blunda för att man även måste titta på sådana här möjligheter, säger Kent Ögren.
Inget politiskt beslut
Det finns inget politiskt beslut i frågan, men den politiska ledningen har sagt okej till att göra utredningar, enligt Kent Ögren. Om entreprenadlösningen fullföljs så måste ett politiskt beslut övervägas, berättar han.
- För att göra utredningar behövs det inget politiskt beslut, säger landstingsrådet.
All ambulanspersonal i Boden och Luleå är kallade till ett stormöte på fredag där de ska informeras om landstingets kommande utredningar.
"Svårt spara pengar"
Personalen i Älvsbyn informerades före sommaren men vet ännu ingenting om framtiden. Årsbudgeten och ersättningen från landstinget är 5,7 miljoner kronor för ambulansen, men prognosen är att verksamheten i Älvsbyn blir en miljon kronor dyrare. Pengar som måste tas från vårdcentralens kassa.
Cirka 90 procent är personalkostnader och ambulansenheten har vridit och vänt på scheman för att minska övertiden.
- Jag har svårt att se hur man ska kunna göra det billigare, säger Ronny Grundström, enhetschef vid ambulansen i Älvsbyn.
Delade fackliga åsikter
Fackförbundet Kommunal är kritiskt.
- Vår ståndpunkt är att den här verksamheten ska vara i landstingets regi, säger Anna-Lena Eriksson, ordförande för sektion 2 med medlemmar från Norrbottens läns landsting.
Kommunal har inte fått någon information och Anna-Lena Eriksson berättar att det skapas mycket rykten. Vårdförbundet vet inget mer än att landstinget tittar på privatiseringarna.
- Vårdförbundet anser generellt att det kan finnas fler aktörer. Det handlar om kvalité och villkor för de anställda, säger Kristina Berg, Vårdförbundets vice ordförande i Norrbotten.