Älvsbyns skolledare kräver mer betalt

Skolledarna i Älvsbyns kommun är missnöjda med årets löneutfall. I en gemensam skrivelse till kommunens ledningsgrupp lyfter de fram olika argument, som enligt deras bedömning rimligtvis borde resultera i högre lön.

ÄLVSBYN 2013-01-05 06:00

Inledningsvis citerar skolledarna första paragrafen i huvudöverenskommelsen HÖK 12, det nya avtalet för kommunanställda lärare som blev klart i våras. Paragrafcitatet avslutas med följande ord:

"Det är särskilt viktigt att lönen för chefer på alla nivåer tydligt avspeglar hur satta mål uppfylls och de resultat som vederbörande uppnår. Chefer är arbetsgivarens företrädare och har ett stort ansvar för att uppsatta mål nås och att uppföljning av resultat sker."

Enligt skolledarna kan denna skrivning i avtalet tolkas som ett erkännande av att inte bara lärare utan även skolledare är felavlönade och i behov av en relativlöneförskjutning.

"Ett rimligt respektavstånd till vår personal är ett viktigt medel för att skapa legitimitet i vårt ledarskap gentemot de vi arbetsleder. Om inte våra lönepåslag matchas mot lärarnas krymper respektavståndet och flertalet av våra lärare närmar sig löner jämförbara med rektorers", konstaterar skolledarna i sin skrivelse.

Under industrimärket
Inte helt oväntat tar skolledarna upp att Älvsbyns kommun i år placerar sig på 14:e plats i landet i Lärarförbundets årliga ranking av bästa skolkommun, att jämföras med fjolårets resultat då Älvsbyn hamnade på 87:e plats. Grundskolans meritvärde har innevarande år ökat från 205 till 210 poäng.
"I detta avancemang spelar skolledarnas engagemang och kompetens en stor roll", konstaterar de och påminner om att resultat och måluppfyllelse i gällande lönekriterier är viktat som högt för ett stort lönepåslag.

Att kommunen som helhet gör ett gott ekonomiskt resultat är enligt skolledarna ytterligare ett skäl att inte hålla tillbaka deras löneutveckling.

Slutligen påpekar yrkesgruppen att Älvsbyn är den enda kommunen i länet som har ett löneutfall för skolledare under industrimärket 2,6 procent. "I merparten av Norrbottenskommunerna ligger löneutfallen för skolledare mellan tre och fyra procent", hävdar de och förväntar sig att ledningsgruppen omvärderar lönesättningen vid årets löneöversyn samt att effekterna av detta kommer att synas under lönerevisionen 2013.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om