Älvsbyns kommun lovas översvämningsstöd

Det natursköna läget vid Piteälven gör Älvsbyn till en av Sveriges mest utsatta kommuner vid en översvämning. Nu inleds ett förebyggande arbete för att minska konsekvenserna när vattnet stiger.

Våren 1996 steg vattnet i Korsträskbäcken och orsakade översvämning i centrala Älvsbyn. Nu inleds ett arbete för att minska skadorna om det händer igen.

Våren 1996 steg vattnet i Korsträskbäcken och orsakade översvämning i centrala Älvsbyn. Nu inleds ett arbete för att minska skadorna om det händer igen.

Foto: Stig Fagerström

ÄLVSBYN 2011-12-22 06:00

Ett högsta flöde i Piteälven riskerar att drabba 3 701 personer och 348 arbetsplatser i Älvsbyns kommun.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, har identifierat området som ett av 18 med betydande översvämningsrisk i Sverige.

I Älvsbyn har det inträffat historiska översvämningar med stora konsekvenser. 1995 lamslogs tätorten av vårfloden och efter höstens regn var vattennivån nära att svämma sönder vattenverket.

- Älven är oreglerad och Älvsbyn ligger lågt. Det är svårt att styra flödet och känslan är att översvämningar blir vanligare. Det är ingen omöjlighet att vi får ett nytt -95, säger Margareta Lundberg, risk- och säkerhetssamordnare på Älvsbyns kommun.

Hon välkomnar de nya översvämningsdirektiven som kommer att rapporteras till Europeiska unionen, EU, i vår.

Myndighetsstöd lovas
Senare inleds arbetet att utarbeta hot- och riskkartor samt riskhanteringsplaner för varje område. Kartorna ska vara klara i slutet av 2013 och planerna i slutet av 2015.

- MSB och Länsstyrelserna är ansvariga för det fortsatta arbetet som kommer att ge berörda områden stöd för de risk- och sårbarhetsanalyser de gör och för det lokala arbetet att minska konsekvenserna av omfattande översvämningar, säger Helena Lindberg, generaldirektör för MSB.

Välkomnar byggråd
Älvsbyns kommun har redan en sårbarhetsanalys mot översvämningar men välkomnar stöd för mer förebyggande arbete.

- Exempelvis var man ska bygga. Vi vill att folk ska flytta till Älvsbyn och det är inte roligt att bygga vid älven och få problem, säger Margareta Lundberg.

FAKTA Översvämningen 1995

Vårfloden 1995 vattenfyllde Älvsbyn.

I takt med att Piteälven steg följde sommarstugor och uthus samt träd och annat bråte med strömmen på vägen mot havet. Hängbron vid kraftstationen i Sikfors, som funnits i mer än 80 år, trasades sönder av vattenmassorna.

I tätorten Älvsbyn steg vattnet i Korsträskbäcken och orsakade översvämning i centrum. Bland annat vattenfylldes källaren på kommunhuset och Folkets hus Forum. Även sjukhemmet Ugglan, Älvåkraskolan och PT:s lokalredaktion drabbades.

I bland annat bostadsområdet Östermalm fick flera husägare ofrivillig strandtomt. Och i takt med att vattnet steg hjälptes de boende åt att plasta in grunderna på husen och flytta möbler.

I Tväråselet stod vattenverket under en halv meter vatten och byborna uppmanades att koka dricksvattnet. Samma uppmaning gällde för hushållen i Älvsbyn.

Torsdagen den 8 juni 1995 var vattenståndet så högt att landsvägsbron efter Lulevägen var hotad. Stora grävmaskiner stod beredda att gräva av vägen på södra sidan bron för att lätta på vattentrycket mot brofästena. Att det hus placerat vid brofästet riskerade att dränkas var inget man fäste någon större vikt vid. I alla fall inte i förhållande till landsvägsbrons värde.

Lördagen den 10 juni 1995 gjorde försvarsministern Thage G Peterson en blixtvisit i Älvsbyn för att få en uppfattning av förödelsen. I samband med sitt besök lovade han att försöka utreda tänkbara åtgärder för att i framtiden stå bättre rustade för den här typen av katastrofer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om