Ett högsta flöde i Piteälven riskerar att drabba 3 701 personer och 348 arbetsplatser i Älvsbyns kommun.
Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, har identifierat området som ett av 18 med betydande översvämningsrisk i Sverige.
I Älvsbyn har det inträffat historiska översvämningar med stora konsekvenser. 1995 lamslogs tätorten av vårfloden och efter höstens regn var vattennivån nära att svämma sönder vattenverket.
- Älven är oreglerad och Älvsbyn ligger lågt. Det är svårt att styra flödet och känslan är att översvämningar blir vanligare. Det är ingen omöjlighet att vi får ett nytt -95, säger Margareta Lundberg, risk- och säkerhetssamordnare på Älvsbyns kommun.
Hon välkomnar de nya översvämningsdirektiven som kommer att rapporteras till Europeiska unionen, EU, i vår.
Myndighetsstöd lovas
Senare inleds arbetet att utarbeta hot- och riskkartor samt riskhanteringsplaner för varje område. Kartorna ska vara klara i slutet av 2013 och planerna i slutet av 2015.
- MSB och Länsstyrelserna är ansvariga för det fortsatta arbetet som kommer att ge berörda områden stöd för de risk- och sårbarhetsanalyser de gör och för det lokala arbetet att minska konsekvenserna av omfattande översvämningar, säger Helena Lindberg, generaldirektör för MSB.
Välkomnar byggråd
Älvsbyns kommun har redan en sårbarhetsanalys mot översvämningar men välkomnar stöd för mer förebyggande arbete.
- Exempelvis var man ska bygga. Vi vill att folk ska flytta till Älvsbyn och det är inte roligt att bygga vid älven och få problem, säger Margareta Lundberg.