Älvsbybor i alla åldrar firade Fluxens 25-årsjubileum

I tisdags firade Fluxen 25-årsjubileum med festlig lunchmeny och gratis efterrätt för alla restauranggäster. I biblioteket underhöll clownerna Bim och Båm från Lule Stassteater kommunens yngsta invånare.

Helga Bergman är drygt 70 år äldre än 25-årsjubilerande Fluxen. "Så trevligt att vi blir bjudna på efterrätt i dag", sa hon och tog för sig av kladdkaka, hallon och vispgrädde.

Helga Bergman är drygt 70 år äldre än 25-årsjubilerande Fluxen. "Så trevligt att vi blir bjudna på efterrätt i dag", sa hon och tog för sig av kladdkaka, hallon och vispgrädde.

Foto: Britt Lindgren Blom

ÄLVSBYN 2012-11-01 06:00

Under årens lopp har Fluxenhuset kommit att bli ett varumärke för Älvsbyn. Med aktivitetslokaler, frisering, fotvård med mera på källarplan, bibliotek, konferensrum och restaurang på markplan och ett 60-tal pensionärslägenheter fördelade på två ovanliggande våningar har huset prytt sin plats i centrum sedan 1987.

- Egentligen skedde invigningen i september, så 25-årsfirandet är lite senarelagt, säger Maj-Britt Granström, som jobbat i huset ända sedan starten, först inom hemtjänsten och de senaste nio åren på Fluxens dagverksamhet.

I början av 2000-talet gjordes äldreboendet Fluxen om till ett regelrätt seniorboende för personer som klarar sig med hemtjänstens insatser.

Jubileumsmeny
Kommunägda restaurangen firade tisdagens 25-årsjubileum med att servera favoriträtterna lax på Norrlandsvis alternativt raggmunkar med stekt fläsk.

- Vi har haft väldigt många lunchgäster i dag. Laxrätten, som bara brukar serveras vid speciella högtider som nyårsafton och liknande, har varit särskilt efterfrågad. Att vi bjuder på efterrätt har säkert lockat en del att komma hit också, sa restaurangbiträdet Mattias Sandström när PT dök upp vid 13-tiden.

En som passade på att avnjuta festmenyn var 95-åriga Helga Bergman, som bor på Fluxen sedan cirka tio år tillbaka.

- Så trevligt med efterrätt, fast egentligen har jag ätit alldeles för mycket av den goda maten i dag, sa hon medan hon la upp kladdkaka, hallon och vispgrädde på assietten.

I biblioteket satte clownerna Bim och Båm festprägel på dagen.

- Och så bjuder vi på fika och delar ut lite böcker som vi har gallrat ut ur hyllorna, berättade biblioteksassistent Lisbeth Viklund medan fler och fler unga Älvsbybor anlände med sina föräldrar för att ha en trevlig lekstund med de tokroliga gästerna från Lule Stassteater.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om