Syskonen tvekade inte ta över när pappa dog

Som 21-åring axlade Håkan Björkman ansvaret för familjeföretaget då hans pappa och grundaren till Villa Varm hastigt gick bort.Sedan drygt ett år tillbaka jobbar även hans syster Helena Sundström i företaget, som ligger helt rätt i tiden med sina energisnåla hus.

Altersbruk2008-11-19 06:00
Efter samma smala väg ligger farmor och farfars övergivna hus, som numera används som förråd. Där ligger också bagarstugan från tidigt 1900-tal och ladugården där allt började. Här finns också föräldrarnas hus, där Håkan och Helenas mamma bor och där kontoret är placerat i en utbyggnad på ena gaveln. Högst upp mot skogen ligger Helena och hennes familjs hus - givetvis ett Villa Varm som också fungerar som visningshus.
Ställer man sig på bron och tittar ut över Pålmarksträsket ser man också husfabriken nedanför.
De är uppvuxna med företaget inpå knuten, men att driva det vidare hade varken Håkan eller Helena någon tanke på.
Provat sig fram
Istället handlade det för Håkans del om att kasta sig in i verksamheten 21 år gammal.
- Man kan verkligen säga att jag provat mig fram. Numera tycker jag att jag har ett bra helhetsperspektiv som gynner våra kunder eftersom jag själv stått i fabriken och tillverkat husen, säger Håkan. Det är tillfredsställande att prata direkt med kunderna, någon ringer efter tio år och frågor efter en färgkod till fönsterkarmarna och man minns dem och frågar hur de har det.
Officer
När Helena skulle välja yrkeskarriär hade hon ingen lust att jobba i företaget.
Istället utbildade hon sig till officer inom flygvapnet och jobbade på F 21 i elva år. När hon var föräldraledig från jobbet som administrativ chef på Nordea såg hon hur mycket jobb Håkan hade.
Numera är hon tjänstledig från Nordea sedan drygt ett år tillbaka för att hjälpa sin bror på kontoret.
- Det är kul att jobba tillsammans, att kunna prata ihop sig. Dessutom är man ofta två som köper hus och vi kompletterar varandra där - det finns en hel del tekniska bitar, men också funderingar kring inredning och känsla. Istället för att åter igen trycka på hur bra det är med mycket isolering i väggarna kan jag prata om hur fina de breda fönsternischerna är att ställa prydnadssaker på!
Medvetande i vågor
Energitänket kring produktionen fanns redan när pappa Börje Björkman började bygga småstugor och fritidshus i ladugården på tomten.
- Han sa alltid att det skulle vara rejält, det är nog därifrån energitänket kommer, säger Helena.
Produktionen övergick så småningom till att innefatta villor och i den första broschyren från 70-talet är husen marknadsförda med sloganen "Energispararen".
- När pappa började bygga energisnåla hus var det nästan för tidigt, det fanns inte samma tänk då. Det var billigt att elda med olja och därför svårt att motivera. Men efter oljekrisen ökade intresset, samma sak efter kärnkraftsdebatten. Medvetenheten om energi och miljö har hela tiden gått i vågor, det är först nu det börjar permanenta sig i folks medvetande, säger Håkan.
Styrka att vara små
Framtidsplanerna, vilka är de?
- Vår styrka ligger i att vara små, det var rubriken på en artikel i Piteå-Tidningen om pappa redan på 70-talet. Som väletablerade men småskaliga producenter anser vi oss ha lättare att tackla lågkonjunkturer. Vi är helt enkelt inte lika känsliga, säger Helena.
- Som det ser ut nu tillverkar vi 20-25 hus per år, men kapaciteten i fabriken och målet är 30. Inte mer. Det vi gör passar inte alla, så är det bara. Våra kunder är ofta äldre som bott i hus och har erfarenhet av att betala dyra elräkningar - eller yngre som jobbar med miljö och energi på något sätt, säger Håkan.
För bygger man så ska det vara rejält.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om