Succé för Anguskött i Alterdalen

Från mat för veganer till mat för köttälskaren. Alterdalens Morötter har utvidgat och blivit kommunens första Angusköttuppfödare. Köttet säljs sedan två år till privatpersoner från hela Norrbotten, och i höst vill man öppna gårdsbutik.– Vi säljer slut på allt, det är knappt så vi får kvar något själva, säger Tanya Hultman, som äger gården.

Anguskött är en trend i Sverige just nu. Alterdalens morötter är den första gården i Norrbotten som föder upp rasen.

Anguskött är en trend i Sverige just nu. Alterdalens morötter är den första gården i Norrbotten som föder upp rasen.

Foto: Gunnar Westergren

ALTERSBRUK2015-07-05 08:00

Videon är inte längre tillgänglig

Det är slapp stämning i ligghallen där de flesta av Alterdalens anguskor ligger och vilar. Desto större aktivitet är det ute i hagen, där gårdens tjur har fått korn på en brunstig ko som han idogt uppvaktar. När Tanya Hultman lockar ut alla korna i hagen för att PT ska kunna få en bättre bild lommar en och en av dem ut för att se vad som är på gång. Men en blir rasande, när hon inser att det inte alls är mat i sikte. Det ljuder över hela nejden när hon råmar ut sin ilska mot Tanya Hultman.

– Du kan ju tänka dig hur det låter när alla är i gång, vi har ofta hörselkåpor på oss faktiskt, säger Tanya Hultman.

Alterdalens är störst i Norrbotten på morötter. 2011 fick man börja arrendera granngården och där var redan förberett för djurhållning. Man valde då att börja föda upp Angus dikor, en skotsk ras med extra mycket marmorerat fett i köttet. Från fem kvigor och en tjur och har man nu vuxit till 28 kor som ska kalva i vår. Till det kommer kalvar som ska slaktas.

– Vi siktar på att nå upp till 35 "mammor", säger Tanya Hultman.

Ute året om

Djuren går ute året om och kalvar i det fria. De lever på höensilage och morötter från gården. På våren slaktas tjurarna och på hösten kvigorna på ett närbeläget slakteri. Det säljs med en enkel metod. Den som är intresserad av en låda med blandade köttdelar och färs får anmäla sitt intresse och får ett sms när lådan är klar att hämtas. Utan att knappt ha marknadsfört sig har man sålt allt kött man haft på detta sätt.

Folk kommer från hela länet för att hämta sina lådor.

– Just nu lönar det sig att sälja de här köttlådorna. Kunderna är sålda på närproducerat och gillar att se att djuren har det bra, säger hon.

Gårdsbutik

I höst vill man öppna gårdsbutik med morötter och kött, men just nu leverar man inte kött till varken butiker eller restauranger.

För att man ska kunna sälja till butiker måste det till någon sorts märkning, så att kunden vet att köttet kommer från Alterdalen och är från köttraskor, menar Tanya Hultman.

Man vill även gärna sälja till någon restaurang, men de man pratat med än så länge har varit mest intresserade av de fina köttbitarna.

– Vi går inte runt om vi bara säljer de fina delarna. Vi måste sälja hela djuret, säger Tanya Hultman.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om