Egentligen skulle de ha fått guldmedaljen långt tidigare men när de var unga rapporterade de inte mjölken i programmet.
– Det var först när det blev automatiskt som åren började räknas. Men nu ser vi fram emot att komma till slottet och få ”cred” för en god livsmedelsproduktion, säger Herbert Nyman på Frigiva Gård, Altersbruk.
Ceremonin har dock skjutits på framtiden på grund av coronaviruset.
Anna-Britta och Herbert Nyman tillhör de mest erfarna av årets guldmedaljörer. De driver också en av årets största guldgårdar med 160 mjölkkor. När Herbert började på föräldragården 1979 fanns där 28 kor.
– Under åren har vi byggt och rationaliserat. Den stora förändringen gjorde vi år 2000 då vi byggde en lösdrift. Vi ritade upp en ladugård där djurens miljö och vår arbetsmiljö skulle bli så bra som möjligt. Antalet kor skulle också vara tillräckligt stort för att vi skulle kunna ha anställda och vara lediga ibland, berättar Herbert Nyman.
Paret Nyman framhåller att det behövs en livsmedelsproduktion i hela landet för att inte samhället ska bli för sårbart. I Norrbotten passar klimatet bäst för vallodling och mjölkproduktion och djuren håller samtidigt landskapet öppet och bidrar till biologisk mångfald.
Guldmedaljen är den högsta utmärkelse som LRF Mjölk delar ut för att premiera mjölkens kvalitet. Kriteriet är att man ska ha levererat mjölk av bästa kvalitet i minst 23 år. I år delas Guldmedaljen ut till 27 mjölkbönder.