Nu fortsätter renoveringen av kvarnen i Nybyn

Förra året renoverades grunden. Nu påbörjas nästa etapp med restaureringen av den gamla kvarnen i Nybyn. "Det känns roligt", säger Lottie Nyberg.

Förra sommaren säkrades grunden vid kvarnen i Nybyn. Nu påbörjas den andra etappen av renoveringen. Bygdeföreningens ordförande Lottie Nyberg och timmermannen Alexander Engelmark är glada över att renoveringen kan fortsätta.

Förra sommaren säkrades grunden vid kvarnen i Nybyn. Nu påbörjas den andra etappen av renoveringen. Bygdeföreningens ordförande Lottie Nyberg och timmermannen Alexander Engelmark är glada över att renoveringen kan fortsätta.

Foto: Simon Olofsson

Altersbruk2021-08-12 21:00

Förra sommaren lyftes kvarnen upp för att rätas och stomsäkras. Nu påbörjas etapp 2 där taket står i fokus.

– Pannplåt ska bytas ut och takrotet ska lagas. Vi ska även laga två takstolar. Framförallt är det ett gavelröste där timmer ska bytas. Vi ska så att säga se till att kvarnen får på sig mössan och blir vädertät, säger timmermannen Alexander Engelmark, som tillsammans med kollegorna Kent Vesterlund och Viktor Svartling driver den praktiska delen av renoveringen.

undefined
Alexander Engelmark är timmerman och tycker det är roligt att man satsar på att rädda historiska byggnader. " Det är så tråkigt när man ser kulturarv som ruttnar sönder och faller ihop", säger han.

Renoveringen av kvarnen finansieras främst av Länsstyrelsen. Lottie Nyberg är ordförande i Alterdalens bygdeförening som äger kvarnen. Hon berättar att föreningen fått cirka en halv miljon i stöd för att kunna utföra den kommande etappen.

– Vi söker pengar för en etapp i taget. Länsstyrelsen är den stora finansiären, men Framtidsbanken i Piteå samt Nybyns byamän har också gått in med varsin summa.

undefined
Lottie Nyberg är glad över att renoveringsarbetet med kvarnen kan fortsätta. "Målet är ju att kunna visa upp den och göra den tillgänglig för allmänheten", säger hon.

Alexander Engelmark berättar att förra årets arbete med att säkra grunden gjordes i grevens tid.

– Det var tur att vi kom igång. Skadebilden eskalerade snabbt bara från projekteringen 2018 till när vi började jobba 2020, främst på grund av förändrade vattenflöden. Grundmuren höll på att ge vika. Hade vi inte kommit igång hade nog hela byggnaden rasat ner i vattnet så småningom.

Alexander Engelmark bor i Råneå men kommer ursprungligen från Uppsala. Studier i historia och konstvetenskap övergick i maskinteknik för att sedan utmynna i en utbildning vid bygghantverksprogrammet i Mariestad. Som timmerman kombinerar han historieintresset med praktiska byggkunskaper.

– Jag jobbar mest med antikvariska renoveringar och äldre timmerhus. Det är spännande, det är som vuxenlego. Det är så tråkigt när man ser kulturarv på landsbygden som ruttnar sönder och faller ihop. Det känns roligt att jobba för att dessa byggnader ska finnas kvar.

Lottie Nyberg instämmer och är glad över att renoveringen av kvarnen kan fortsätta.

– Det är roligt att kvarnen inte bara förfaller. Många besöker den här platsen för att bada och fika och tycker att det är vackert här. Kvarnen kommer att bli en naturlig besöksplats.

undefined
Under kommande veckor ska taket på kvarnen renoveras. Sedan återstår totalt tre etapper innan den är fullrenoverad. "Det är roligt att kvarnen inte bara förfaller", säger Lottie Nyberg.

Totalt beräknas renoveringen ske i fem etapper, varav den tredje ska påbörjas 2023.

– Då blir det timmerbyte och laga syllvarv, den bottenstock som står på grundmuren. Då ska vi även göra golvbjälklag, säger Alexander Engelmark.

undefined
Emil Olsson, Erik Garney och Melker Nilsson jobbar med att bygga ställningar inför arbetet med att renovera taket.
undefined
Emil Olsson, Erik Garney och Melker Nilsson jobbar med att bygga ställningar på plats.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!