– Det första vi gjorde var att arbetsplatssäkra kvarnen för att undvika olyckor. Skadebilden var ganska stor och väggarna hade "kalvat" ut. Att dra ihop den lutande väggen på ena långsidan gick bra, berättar timmermannen Alexander Engelmark som tillsammans med yrkeskollegan Kent Westerlund har ansvarat för etapp 1.
Timringen anses unik och är hopbultad med en invändig byggnadskonstruktion. Detta som säkerhet när kvarnmaskineriet drog igång.
– Jag skulle tro att hela byggnaden skakade då.
Att renovera kvarnen kommer att kosta miljonbelopp. Alterdalens bygdeförening som köpte den för två år sedan för en symbolisk summa har inte ekonomiska resurser att bekosta renoveringen. Turligt nog finns ett stort intresse från bland annat länsstyrelsen.
– Vi beviljades 517 000 kronor för etapp 1. Förutom länsstyrelsen har Jordbruksverkets landsbygdsprogram och Framtidsbanken bidragit. Nu är vi på gång med ansökningen för etapp 2, berättar Lottie Nyberg, ordförande i föreningen.
Timringen uppfördes 1895 och före det fanns först ett järnverk och sedan en annan mindre kvarn. Byggnaden anses ha ett betydande kulturvärde. Den vilar på en stengrund och underst en rustbädd bestående av korslagt timmer i minst tre varv.
– Vi är i princip klara med etapp 1. Nu ska vi bara lyfta byggnaden en liten bit till och säkra maskineriet, säger Kent Westerlund.
Lyften sker med rejäla domkrafter som var för sig klarar 30 eller 60 ton. Tillsammans är lyftkraften minst 450 ton.
Att rädda det intakta maskineriet är en sak, men att drifta den är inte troligt.
– Kanske önskar en del det, men turbinen som driver de tre kvarnstenarna har rostat ihop. Däremot kan man visa hur allt fungerade, säger Westerlund.
Från början drevs anläggningen av vattenkraft, men på 20-talet installerades en elmotor och senare en modernare variant. Den äldre elmotorn ska lyftas på plats igen.
Vad ska hända när etapp 2 blir verklighet?
– Timmerlagning. Vissa stockar måste bytas ut. Dessutom är taket i dåligt skick, men det är bra att taksprången är väl tilltagna, säger Alexander Engelmark.
Hela renoveringen kommer sannolikt att kräva fem etapper. Något slutdatum finns inte.
– Vi söker medel för varje etapp och målet är att få en miljö som påminner om Swensbylijda. Vi har bra stöd från kommunen och vi får se var det landar, säger Lottie Nyberg.