Mathantverk i fokus på Arctic old school

Tidigare i år köpte Erica och Peter Eriksson Holmträsk skola för att satsa på lokalt mathantverk. Coronapandemin har försenat satsningen, men det finns gott om planer för framtiden.

Här i skolans gamla kök har Peter Eriksson testat att göra en omgång senap, men längre fram ska en produktionskedja byggas i det som tidigare var matsal. Arctic old school tar långsamt form.

Här i skolans gamla kök har Peter Eriksson testat att göra en omgång senap, men längre fram ska en produktionskedja byggas i det som tidigare var matsal. Arctic old school tar långsamt form.

Foto: Mari Gustafsson

Altersbruk2020-05-11 18:00

Allt började egentligen med att Peter Eriksson bestämde sig för att lära sig äta senap i vuxen ålder. Han köpte hem några sorter för att griljera skinkan med men bestämde sig istället för att läsa på och börja experimentera själv. Hans försök föll väl ut och det som blev över av senapen delade han ut till vänner och bekanta.

Där hade historien kunnat sluta. Men folk som ätit hans senap på olika julbord började ringa och ville köpa.

Under en tid har trettiotalet varianter på senap, såser och dressingar tillverkats hemma i Rosfors under namnet Baronselets gourmetprodukter. 

Med tiden började Erica och Peter Eriksson söka efter en lämplig lokal för att kunna utöka produktionen.

– Vi funderade på att bygga en ny lokal i Rosfors på 300 kvadratmeter för ungefär tre miljoner kronor. Nu köpte vi skolan som är tre gånger så stor för en tredjedel av priset, säger Peter Eriksson.

Den första april tog paret över driften och den gamla skolbyggnaden går nu under namnet Arctic old school. I det som en gång varit matsal ska en ny produktionslinje byggas. Där kommer såser, senap och annat att tillverkas i lite större skala än tidigare.

– Det finns en efterfrågan på våra produkter. Nu kommer vi att kunna möta upp den, säger Peter Eriksson.

Det finns många idéer kring hur den nedlagda skolan ska möta framtiden. En gårdsbutik som kommer att hålla öppet med hjälp av en digital betallösning ligger närmast till hands.

– Det känns kul, mathantverk är det jag verkligen brinner för, säger Peter Eriksson.

Det kommer också att finnas mindre rum för möten och en del i byggnaden ska inredas för matlagningskurser. I ett klassrum ska en restaurang, öppen för bokningar och evenemang, ta form. Här finns också en liten scen inritad. Erica Eriksson är inredningsdesigner och står bakom färg och form.

– Restaurangen ska kännas rustik med lite industritema. Vi ska gjuta egna bordsskivor med företagsloggan i, berättar Peter Eriksson.

Tyvärr drar projektet ut på tiden.

– Jag önskar jag slapp säga det, men coronapandemin påverkar våra planer – så just nu går det lite på sparlåga, konstaterar Peter Eriksson.

I framtiden drömmer han dock om vandrarhem och stugor eftersom Solanderleden passerar utanför.

– Det känns bra att ha flera ben att stå på. Som liten aktör tänker jag att vi ska satsa på samarbete, vi blir starka tillsammans.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!