Maria Nilsson säger att det varit svårt att få något att växa i området, marken är karg och det är inte mycket som klarar sig.
– Man vill ju gärna ha lite färg och blommor och därför tänkte jag för ett par år sedan att lupiner borde kunna klara sig. Sedan dess har vi vårdat dem ömt och det är många timmar som ligger bakom, berättar hon.
Lupinerna växte i en slänt till vänster om parkeringen och på ett annat ställe lite längre bort. Efter söndagens musikkafé upptäcktes att någon slitit upp alla lupiner och slängt dem i en hög.
– Det är gjort i lönndom, på ett annat ställe finns lupiner kvar men de hann väl inte ta alla innan någon kom.
Maria Nilsson är upprörd över att någon kan ta sig rätten att slita upp någon annans plantering och hon vill markera att det inte accepteras. På Facebook har hon utfäst en belöning på 500 kronor till den som kan uppge ett namn så att de kan få tag på den eller de skyldiga.
– Kanske tror folk att de gjort nåt bra men oavsett vad man tycker om lupiner är det inte okej att bete sig på det här sättet. Det är ju egenmäktigt förfarande och man blir arg. Men mest ledsen egentligen.
Lupiner är ofta föremål för debatt. Den förvildade sorten betecknas av Naturvårdsverket som en "invasiv art". Bland annat binder den kväve i marken vilket får mager jord att bli mer näringsrik och därmed konkurrerar lupinerna ut inhemska arter som växer i just mager jord. Blomsterlupin omfattas dock inte av någon lagstiftning om invasiva främmande arter. Den säljs fortfarande som trädgårdsväxt, både som plantor och frön. Från trädgårdarna kan den sprida sig längre sträckor när trädgårdsavfall transporteras bort.
På Artdatabanken finns en rad andra växter som är vanliga i våra trädgårdar och som också betecknas som invasiva, såsom bergenia, flocknäva, häckspirea, höstaster, höstgullris, jättedaggkåpa, praktlysing, påsklilja, skogsklematis, syren och häggmispel för att nämna några.
– Vi har god kontroll på våra lupiner och ser till att de inte sprider sig, vi klipper blommorna innan de hinner fröa av sig och harvar runt parkeringen regelbundet, säger Maria Nilsson.
– Om nu den som slitit upp lupinerna tror att den gjort nåt bra är det ju märkligt att plantorna bara slängts i en hög en bit bort där de kan ligga och fröa av sig och sprida sig.