I vintras uppmärksammade länsstyrelsen att Ola Norberg inte har ett formellt och giltigt tillstånd för att bedriva energiproduktion. Men frågan är delikat och inte helt enkel att avgöra. En orsak är att den ursprungliga dammen inte har någon direkt koppling till elproduktion. Kraftstationen nyttjar en gammal dammbyggnad med vattendom från 1835.
– Norberg utnyttjade bara fallhöjden och satte in en turbin vid sidan av dammen i början av 80-talet. Vi vet att han sökte bygglov och fick det av kommunen, men någonstans gick det fel. Uppenbarligen observerade ingen att det krävdes tillstånd för att bedriva elproduktion, säger Ingemar Perä, vattenhandläggare på länsstyrelsen i Norrbotten.
Problem med mindre kraftverk är inte ovanligt. Länsstyrelsen, som är tillsynsmyndighet, skriver att ”Många anläggningar byggdes i en tid då miljökraven var lägre än idag. Även tillstånden som reglerar verksamheterna är gamla och uppfyller inte dagens miljökrav. Många av de mindre anläggningarna saknar giltiga miljötillstånd”.
Men dagens krav gör klart att det krävs ett gällande tillstånd enligt miljöbalken eller motsvarande äldre lagstiftning för att få driva ett vattenkraftverk.
– Men Altersbruk är inte som i Lillpite där damm och kraftverk är kopplade till varandra. Turbinen i Altersbruk har inte orsakat någon ny skada utan bara nyttjat den befintliga fallhöjden.
Den gamla dammbyggnaden vilade i sin tur på en vattendom från 1835, men saknade möjlighet för fiskvandring. Piteå kommun tog på sig att anlägga en fisktrappa som en arbetsmarknadsåtgärd 1977. Men trappan fungerade inte. I dagarna kan det bli ändring på det när en ny fisktrappa i komposit invigs.
Men tillbaka till Ola Norbergs kraftverk som i sin nuvarande konstruktion produceras 15-20 kilowatt per timme. Den måttliga produktionen säljs, enligt ägaren Ola Norberg, till Pite energi.
I början av 90-talet ville Ola Norberg utöka verksamheten. Han ansökte om att få anlägga en regleringsdamm, kraftstation och utloppskanal i älven och ta ut en årlig energimängd på 2,1 GWh, vilket motsvarar energiförbrukningen för cirka 70 villahushåll.
Något han fick både bygglov och vattendom för. Domen överklagades, men vattenöverdomstolen gav honom rätt. Projektet rann dock ut i sanden.
– Det vi utreder är bygglovet från 1982. Vattenverksamhet måste ha tillstånd, så vi måste hantera det på något sätt. I nuläget finns inget beslut, säger Ingemar Perä.