Anna-Britta och Herbert Nyman, som äger gården, har med hjälp av teknikagronomen Mats Gustafsson och LRF:s tidigare projekt Gröna Piloter, utvecklat konceptet. Trots att biogasanläggningen är småskalig går den att räkna hem.
– Genom biogassatsningen tar vi vara på en resurs som finns på gården, det är en del i företagets utveckling mot en hållbar livsmedelsproduktion, säger Anna-Britta Nyman.
Gödseln från gårdens 160 kor räcker till att producera en miljon kilowattimmar. Lite förenklat blir det en tredjedel elström, en tredjedel används för att hålla en 37-gradig temperatur i rötkammaren och en tredjedel går till uppvärmning av byggnader och varmvatten.
Frigiva gård kommer nu att bli självförsörjande på elenergi och dessutom elleverantör.
– Idén är att först och främst att spara, att elkostnaden blir noll; sedan att tjäna genom att leverera överskottet, berättar Herbert Nyman.
Nymans har träffat avtal med energibolaget Pite Energi.
Biogasinvesteringen innebär många miljöförbättrande effekter. Gödseln blir mer lättillgänglig för växterna och behovet av konstgödsel minskar. Dessutom luktar gödseln mindre.
– Som lokal mjölkproducent kan vi numera inte bara erbjuda produkter med korta transporter. Vi är än mer klimatsmarta i dag, och det borde vara givet för konsumenterna att välja det lokala mejeri-alternativet före handelns egen mjölk, som färdats från södra Sverige hit upp, menar Anna-Britta Nyman.
Men än är inte Nymans färdiga. En vision är att kunna konvertera biogasen till fordonsbränsle, och kunna byta ut dieseln i traktorerna.
Pilotprojektet hos Herbert och Anna-Britta Nyman i Altersbruk är också intressant för andra lantbrukare. Gården har valts ut som en av fem ”Framtidsföretag” i Sverige i ett stort energiprojekt som LRF driver med stöd av Jordbruksverket, för att inspirera till ökat energiföretagande.