Gårdsbutiken där Alterhedens rabarberi numera håller till är gammal. Energitänket har vuxit fram sedan huset byggdes och Maria och Tord Nilsson gör vad de kan.
- Det är ett problem att energispara i ett gammalt hus, säger Maria Nilsson.
Året var 2002 när hon började fundera kring hur mycket energi det egentligen gick åt till den luftburna värmen i butikslokalen som via stora spirorör blåste ner värme genom taket. Hon isolerade helt sonika igen systemet och sparade 30 000 kWh i värme nästkommande år. Intresset för att spara energi var väckt.
- Vi började titta över olika bitar och tyckte oss vara ganska bra på att spara energi. Men en energikonsult fick mig att köpa små mätare för att kunna mäta hur mycket ström som går till olika saker, säger Maria Nilsson.
Kurvor skapades allt eftersom och värden för specifika ting gjorde insatserna mer effektiva.
- Jag insåg att fryscontainern måste ta fruktansvärt mycket energi så jag satsade på att få ut ett bra värde på den och sedan ta mig an att jobba med den, säger hon.
Temperaturen justerades, skum sprutades in i dörrkarmarna och extradörrar lades in i form av enklare isolering. En grad högre än de 18 grader som krävs innebär att fem procent mer ström dras. Idag ligger energiförbrukningen för frysen på nästan hälften av värdet som det en gång låg på.
- Vi köpte även Cool Savers som är som ett filter som suger åt sig fuktigheten i frysen. Då sätter inte avfrostningen igång lika ofta och när luften blir torrare är det lättare att hålla ner kylan, säger Maria Nilsson.
De små åtgärderna
Efter ett par år av konkreta åtgärder krävdes även en attitydförändring bland personalen. En belöning utlystes - för varje månad som företaget kom under 5000 kWh i förbrukning bjöds de på tårta.
- Jag har lärt upp hela min personal så nu kan de prata energi, säger Maria Nilsson.
Det året blev det mycket tårta. Nu sitter lappar uppe, datorer stängs av och lampor släcks när någon går ut ur rummet. Elen till gårdsbutiken bryts helt under natten.
- Ofta handlar det om väldigt små åtgärder, vi har tillexempel konverterat till LED-belysning överallt.
Maria Nilsson upplever att det finns ett motstånd mot energisparande och en inställning bland företag att "produktion måste få kosta".
- När man frågar om sådana här saker så är attityden "varför behöver du tjugo centimeter vägg, nog räcker det med tio". Det är lite tungrott och svårjobbat, säger hon.
För Maria och Tord Nilsson har det blivit en sport och ett sätt att utmana sig själva. I nuläget sparar de inte några pengar att tala om, utan energisparandet är mer en etisk sak.
- Vi i Sverige får inte hålla på och förbruka såhär mycket. Det finns helt enkelt inte den energin, den måste styras om, säger Maria Nilsson.
Hennes absolut bästa tips för att spara energi är en tio centimeter bred träplanka.
- Lägg den bakom kylen så att det alltid blir en luftspalt, det är superbra och kan fördubbla kylskåpets livslängd. Billigt är det också.