Glögg på äkta bär går hem

Att dricka glögg har sina anor långt bak i tiden. Ett kryddat vin som sägs besitta hälsofrämjande kunskaper. Maria Nilsson i Altersbruk borde veta, hon har tillverkat egen glögg i tjugo år.

Glöggsaften blandas ut med hjortronbären.

Glöggsaften blandas ut med hjortronbären.

Foto: Maria Johansson

ALTERSBRUK2013-12-23 06:13

Julstämningen har infunnit sig i butiken Alterhedens rabarberi. Årets glöggproduktion av 35 000 flaskor är färdigpaketerade och utskickad för leverans och försäljning runtom i landet.

När PT hälsar på är butiksinnehavare Maria Nilsson i full färd med att bertjäna en kund i kassan.

– Jag har gjort ett kap nu, säger Anitha Thelin förnöjt innan hon beger sig ut i vintermörkret med sina inhandlade varor.

För Maria Nilsson och hennes familj är bra service och ett gott bemötande mot kunder a och o för deras verksamhet.

– Det ska vara en upplevelse att komma till oss. Det ska kännas roligt och annorlunda. Det är så det är, säger hon sakligt.

Glöggens intåg

Alterhedens rabarberi är ett familjeföretag norr om Piteå som har funnits sedan 1990. Under årens lopp har ett rikt sortiment av hemkokta godsaker och delikatesser av skogens bär och den egna rabarberodlingen växt sig fram.

Hur började då deras resa med glöggtillverkning?

– Egentligen är jag en person som älskar att göra det som är annorlunda och det märks också på våra produkter. Jag tyckte att det där med glögg behövde vi inte göra, för det var så många andra som gjorde det.

Maria berättar vidare om några i Kalix som tillverkade svartvinbärsglögg och en annan i Alterdalen som gjorde detsamma. Hur det nu än var fanns ändå intresset för hur en rabarberglögg skulle kunna tänkas smaka.

Året var 1992 när Maria skred till verket och gjorde sin allra första rabarberglögg till sin familj. Den blev väl mottagen och en idé till försäljning av glöggen föddes.

– Jag sa till Tord min make att det här måste vi kolla upp och se vad folk tycker om det.

Hennes make tog därför med sig en kartong med den hemmagjorda rabarberglöggen på en julmarknad för att se om någon nappade på det.

– Efter en timme ringde han och sa ”gå och gör mer glögg för den är slut och de är som tokiga i glöggen”. Och det var så vi började, i väldigt liten skala.

Midvintersol en favorit

Med tiden expanderade glöggtillverkningen både i volym, mängd och smak. I dag finns sju stycken olika sorters glögg som Alterhedens rabarberi har tagit fram. I försäljningstoppen ligger Midvintersol, blåbär och hjortron.

– Innan vi började med glögg fanns ju bara Saturnus – Blossa kom ju inte förrän några år senare. Det fanns inga olika smaker på glögg och den mörka glöggen var standardglögg. Då gav jag vår glögg lite annorlunda smaker och det blev succé och vi sålde fruktansvärt mycket, säger hon.

En smakfråga

Maria Nilsson skriver ihop sina recept själv varefter en av de anställda får göra en provomgång. Det är alltid en chansning med framställandet av en ny glögg.

– Man vet inte vad folk tycker om och det är svårt att veta med smaker. Vi har lärt oss att man aldrig diskuterar smaker för den ena vill att det ska smaka på ett sätt och den andra något annat. Det är ju liksom olika vad man tycker om helt enkelt, men vi brukar skoja om det där och säga att ”Maria hade femma i kemi så hon gör recepten”, säger Maria och skrattar till.

Finns det planer på att göra en ny glögg?

– Någon ny glögg har jag inte planerat i år. Jag har som jobbat med vårmässorna ett tag så jag är helt inne på det.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om