Bygdeförening vill renovera kvarnen i Nybyn

Förra sommaren köpte Alterdalens bygdeförening kvarnen i Nybyn. Stora renoveringar väntar, men kostnaderna blir höga.

Kvarnen i Nybyn har en lång och diger historia, men renoveringarna kommer att bli kostsamma.

Kvarnen i Nybyn har en lång och diger historia, men renoveringarna kommer att bli kostsamma.

Foto: Simon Olofsson

Altersbruk2019-09-18 18:00

Kvarndammen i Nybyn har en diger historia. Dammen i sig har varit i drift sedan 1838, och används än i dag. Vid bruket bedrevs vidareförädling av järn, och intill fanns även ett större sågverk. Den nuvarande kvarnen byggdes under 1890-talet, och den mer storskaliga användningen pågick ändå till 1970-talet. Fram till 1990-talet bedrevs ett mindre frörenseri i byggnaden.  

Kvarnen har länge varit i privat ägo, men förra sommaren köpte Alterdalens bygdeförening byggnaden med ambitionen att rusta upp den. Kvarnens skick gör däremot att kostnaderna beräknas bli stora, och endast en säkring av byggnadens kvarlevnad beräknas uppgå till miljonbelopp. 

– Vi har ju förstått att det kommer att kosta oss pengar, men har inte så bra ekonomi att vi kan lägga ner miljoner på att rusta upp kvarnen. Det förutsätter att merparten kan finansieras genom bidrag, säger Gunnar Jonsson, ordförande i bygdeföreningen. 

Den primära avsikten är att först och främst se till att kvarnen inte förfaller mer än den redan gjort, och Gunnar Jonsson berättar att man hoppas att arbetet kan påbörjas under sommaren 2019.

– Vi ska försöka söka pengar från jordbruksverket för att börja etapp ett under nästa sommar. Det innebär att säkra grunden, och att stabilisera timringen, säger han. 

– Länsstyrelsen har med hjälp av Piteå museum tittat på vad det skulle innebära att säkra byggnaden, så att den inte förfaller mer och kan stå kvar säkert.  

Gunnar Jonsson berättar att kvarnen är i förhållandevis dåligt skick, och att ju längre man väntar med renoveringar, desto mer kommer det att kosta. 

– Det är inte akut just nu, men på ett antal års sikt kommer det att bli. Och ju längre man väntar med att åtgärda den, desto dyrare blir det. Grundstenarna har rört på sig och två väggar i timringen har buktningar. Timringar är däremot snälla på det sättet att de är rörliga och sitter ihop bra. De håller ihop länge.  

Trots de höga kostnaderna berättar Gunnar Jonsson att man i bygdeföreningen är fast beslutna om att en renovering skall göras. 

– Att riva den är inte aktuellt. Vi utgår från att vi ska få bidrag och börjar renovera nästa år om allt går i lås. Det är ett flerårsprojekt, och då är den ändå inte mer än säkrad. Sedan får vi börja fundera på vad vi ska göra. Det finns många ideer där, men det medför ytterligare kostnader för invändig upprustning. Kvarnen fungerar ju i princip.  

Gunnar Jonsson, ordförande i Alterdalens bygdeförening, hoppas att renoveringarna ska börja nästa sommar.
Gunnar Jonsson, ordförande i Alterdalens bygdeförening, hoppas att renoveringarna ska börja nästa sommar.
Karta: Kvarndammen, Altersbruk
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!