Populärt kräftfiske i Alterälven

Det var stora fina kräftor som fiskades upp ur Alterälven på fredagskvällen under kräftfiskepremiären. Mycket folk hade samlats längs strandkanten för att ta del av det traditionsenliga kräftfisket.

Längs med Alterälven stod folk och fiskade kräftor. Några med håv och andra med metspö.

Längs med Alterälven stod folk och fiskade kräftor. Några med håv och andra med metspö.

Foto: Jens Ökvist

ALTERSBRUK 2012-08-11 04:45

Vid 18-tiden sänktes burarna ner i vattnet med passande agn, som en bit abborre eller brax. Knappt en timme senare var det dags för Ronny Forsberg att ta upp burarna för att se om det blivit någon fångst.

- Vi brukar fiska tills vi har mellan 150 och 200 kräftor, säger Ronny Forsberg.

Redan en timme in i fiskandet hade de fått en hel del kräftor men det var några vändor kvar innan de var uppe i det antalet.

Ronny Forsberg hade bra hjälp med kräftburarna av sina barn samt deras kusiner. De var ivriga att dra upp burarna ur vattnet för att se om det hade blivit någon fångst. Fast lite läskiga var allt djuren med sina stora klor.

- Jag har inte vågat röra dem, säger Mikael Burman men som gärna drar upp burarna.

Bra fångst
"Det var ganska många", hördes från båten när burarna drogs upp.

- Någon gång har det varit 30, 40 och 50 stycken och ibland noll, förklarar Ronny Forsberg.

Men just den här gången fanns det 17 kräftor fördelade i tre burar. Men en del är för små, då kastas de tillbaka.

- Den här får vi kasta tillbaka, den är ju utan klor, säger han och synar fångsten.

Kräftor utan klor är dock ingen vanlig syn.

- Det är inte många man ser, men någon då och då, säger Ronny Forsberg.

Festar på fjolårskräftor
Ronny Forsberg och Sara Burman bjuder in familj och vänner en afton som denna. Det har varit tradition i flera år och då passar de också på att äta fjolårets kräftor.

Vid dukat bord högg gästerna in och de verkade vara väldigt nöjda. Betyget var de eniga om. Goda kräftor med fin sälta. Och det är just sältan som är det unika med fjolårskräftor, enligt Sara Burman. Istället för att äta kräftorna dagen efter fisket fryser de ner dem efter koket och tar fram dem lagom till nästa kräftfiske, året därpå.

- De blir saltare och får mer smak, förklarar hon.

Brydd över innehållet
Men alla vid bordet var inte vana kräftätare. Jennifer Forsberg smakade på en kräfta för första gången. Hon tyckte att det var gott och gav tummen upp som betyg. Även Helena Henriksson provsmakade för första gången. Hon var först lite brydd över hur lite mat det var i ett så pass stort djur, fast hon tyckte att det var gott.

Men som flera av gästerna påpekade, man ska inte äta kräftor och vara vrålhungrig. För nog är det lite mat i en kräfta. Det här sällskapet hade dock grundat bra med middag före för att sedan njuta av kräftorna som efterrätt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!