Det förtäljdes i går att det är unikt att just Alterälven av alla vattendrag har gott om svensk flodkräfta. Frågan är dock om den egentligen är så svensk? Rolf Holmdahl som tidigare drev bageri i Norrfjärden kunde bena ut historien.
Flodkräftor från Finland
- Min pappa Allan Holmdahl var ordförande i en liten fiskeförening där de kom på att sätta ut kräftor i Alterälven. Så han for till Rovaniemi i Finland, hämtade hem några lådor med flodkräfta och började plantera ut.
- Efter den fick kräftorna reproduceras under tio år. Sedan fick folk fiska, och sedan dess har kräftpremiären vid Alterälven varit en tradition, sade Rolf Holmdahl, som uppskattade att i går kväll togs det nog upp 10 000-12000 flodkräftor.
Tömma tarmen
Själv hade han fått kring 100 stycken som kröp i en balja. Han uppskattade att det skulle nog bli cirka 200 innan klockan slog tolv. Då tog nämligen fisket slut.
- När jag kommer hem får de vara i ett strömmande vatten som jag ordnat, detta för att de ska tömma tarmen, förklarade Rolf Holmdahl proceduren med att göra kräftorna ätbara.
90 kräftor
Andreas Berglund hade också rätt god tur med fisket. Vid PT:s besök hade han landat cirka 90 kloförsedda djur. Han förklarade vilka som får fiska kräfta. Det handlar om de som har jordbruksfastighet i området.
- Mina föräldrar Karin och Lars Berglund köpte en fastighet i mitten av 1980-talet och med den följde fiskerätt så därför kan vi fiska i kväll, sade Andreas Berglund innan han rodde ut för att hämta kvällens andra fångst.
Och lördagkväll hamnar kräftorna i kokande vatten.
- Då blir det kräftskiva. Det ser jag fram emot, sade Andreas Berglund.