Svenska tonårsföräldrar har antingen en ganska avslappnad attityd till barnens drickande, eller föreställer sig att alla andra barn utom sitt eget korkar upp flaskan: 85 procent av dem tror visserligen att det är vanligt att omyndiga tonåringar dricker alkohol under dagen, men 71 procent oroar sig inte för att det egna barnet dricker under valborgsfirandet, enligt en undersökning som genomfördes av Norstat på uppdrag av Systembolagets dotterbolag IQ.
På en generell fråga om drickandet under hela året svarar 88 procent av föräldrarna att det är ovanligt eller aldrig händer att tonårsbarnet dricker alkohol.
– Fjällen måste falla från våra ögon, säger IQ:s vd Karin Hagman.
– Din tonåring är inte annorlunda från alla andra tonåringar utan är precis som vem som helst. Även om du tror att ditt barn inte kommer dricka så kommer det att befinna sig i miljöer där det finns alkohol. Då måste man prata om vad det gör om en kompis blir full, hur det tar sitt ansvar som kompis.
TT: Är föräldrarna naiva?
– Jag tror att föräldrar är naiva och har säkert fullt upp med sitt eget liv. Där måste man fundera på hur jag är en bra förebild, hur många gånger om året som min tonåring ska få se mig dricka alkohol och hur fulla jag och mina kompisar ska vara vid brasan, säger Karin Hagman.
Ungdomarna i åldrarna 14–17 som deltar i samma undersökning verkar ha en annan bild – 77 procent tror att det är väldigt eller ganska vanligt att tonåringar under 18 dricker på valborg. Den vanligaste anledningen till andra tonåringars drickande är att det är spännande, att de inte ska känna sig utanför, och för att festerna ska bli roligare.
– De flesta ungdomar alkoholdebuterar på hemmafester. Om du är på en fest hemma hos någon och de flest andra dricker är det oerhört svårt att säga nej, säger Karin Hagman.
Undersökningen genomfördes den 23 mars–15 april. 3 358 föräldrar till barn i åldrarna 13–17 och 512 barn i åldrarna 14–17 har deltagit genom en slumpvis rekryterad webbpanel. (TT)