Akkavares första nybyggare dokumentera

Pehr Brännare hette Akkavares första nybyggare. En soldat slog sig ner uppe på berget 1801 och vars släkt nu finns dokumenterat i en nyutgiven skrift.- Det har tagit tid, men vi har lärt oss otroligt mycket under resans gång, säger Lena Lindgren som tillsammans med sina släktingar satt ihop häftet.

Birger Lundberg pekar ut var Akkavares första hus stod där nybyggaren och soldaten Pehr Brännare, stamfader i Brännasläkten, bodde.

Birger Lundberg pekar ut var Akkavares första hus stod där nybyggaren och soldaten Pehr Brännare, stamfader i Brännasläkten, bodde.

Foto: Annelie Nilsson, Nyheter i Norr

AKKAVARE2009-10-26 08:55
Släktträdet efter Akkavares första nybyggare Pehr Brännare är imponerande. Men så är det också många livsöden som växer fram när man som läsare tar del av Akkavare byaförenings nyutgivna skrift "Akkavare - byggnader och livsöden från 1800-talet och framåt".
- Det känns verkligen jättekul att vi äntligen kan ge ut det här, säger Birger Lundberg, som tackar Lena för hennes initiativ en regnig helg för två år sedan.
Studiecirklar
Grunden till boken är de studiecirklar som Elsy och Ruth Nyman initierade på 70-talet i byarna runt om i Arvidsjaurs kommun. Men också en senare studiecirkel där alla som bott i byn dokumenterats.
- Mycket av det äldre materialet var skrivet på bondska. Så det har tagit tid att översätta och skriva om all text, säger Lena Lindgren.
Framsidan på häftet är en teckning gjord av Leif Lindgren. Han har också gjort byns nya logga som finns med. De andra teckningarna i häftet är gjorda av Folke Lindgren och dessa finns också att beskåda på Akkavares bygdegård.
- Pappa är den äldsta av oss som jobbat med detta. Han är född 1918 och hans kunskap har verkligen varit ovärderlig i vårt arbete, säger Lena Lindgren.
Pehr Brännare, 1763-1845, kom ursprungligen från Roknäs och det sägs att han deltagit i Gustav III:s krig mot Ryssland. Men troligtvis ville han slippa soldatlivet och lockades förmodligen av erbjudandet om 15 års skattefrihet. För 1801 byggdes Akkavares första hus strax ovanför där Birger Lundberg nu bor.
- Det var min farfars farfars farfar, säger Birger Lundberg och pekar ut platsen där huset stod.
Originalen
Och som alla andra släkter finns originalen också här. Man berättar om bröderna Frans och Augustinius Lundberg som gjorde sig en förmögenhet på att köpa renar nere vid kusten och sedan sälja vidare till Tyskland. De hade också ackord på all flottning i övre delen av Byske älv. Frans sköntaxerades, blev upprörd och flyttade till Dalarna, i alla fall på papperet. Bröderna var givmilda och lånade också ut pengar åt alla som behövde, utan någon säkerhet. De gav till missionen och kyrkan och bekostade även studier åt studenter.
- Sista åren Frans levde gick han visst runt i byn och delade ut sina pengar, berättar Birger.
August Lundberg, 1862-1949, är en annan personlighet. I 70 år var han kyrkvärd i Arvidsjaur och djurläkare hemma i byn. Folke Lindgren minns honom väl.
- Jag blev vid 10 års ålder anställd att följa med honom på tjädervin när han började höra dåligt. En vår sköt vi sju tjädrar, skrattar Folke som nu själv är en känd fågelentusiast.
FAKTA Akkavare
Som störst var Akkavare 1960 då byn hade 120 innevånare. Nu bor här 32 personer, men snart väntas tre nya innevånare till världen.
Akkavare - byggnader och livsöden från 1800-talet och framåt, går att få tag på via Akkavare Bygdeförening, Petterssons skor och Lubor AB.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om