Sökte sin koreanska mamma – fann släktingar

Hon sökte sina rötter, fann vad hon letade efter men slutet blev inte alls det förväntade. Ändå ångrar adopterade Carola Pettersson inget.

Släktingar. Carola Pettersson visar upp bilden på sina biologiska släktingar i Sydkorea.

Släktingar. Carola Pettersson visar upp bilden på sina biologiska släktingar i Sydkorea.

Foto: Stina Stjernkvist/TT

Adoption2018-02-05 05:00

På fredag invigs OS i Pyeongchang – och i Sverige finns cirka 10 000 svenskar med ursprung från värdlandet Sydkorea. 40-åriga Carola Pettersson är en av dem, som adopterades bort och hamnade i Burträsk utanför Skellefteå.

Hon hade aldrig koreanska kompisar, lade fokus på att vara svensk och passa in. När hon fyllde 35 år hade fler tankar om ursprunget landat, intresset för Sydkorea ökat och hon skickade in ansökan till adoptionsförmedlaren i Seoul. Ganska snabbt kom beskedet: hennes biologiska mamma hade hittats.

– En jättekonstig känsla, jag blev glad och exalterad. Overkligt. Att det var så enkelt – varför hade jag inte gjort det här tidigare? berättar hon.

Därefter fick hon vänta. Ett telegram, vagt och diskret formulerat, skickades till den biologiska mamman om att en förlorad familjemedlem ville återknyta kontakten. Därefter var det upp till mamman att svara.

– Först gjorde hon inte det. Då har jag som adopterad inga rättigheter. Men om hon ville ses såg jag det som en bekräftelse på att hon hade tänkt på mig, det var en chans att få svar på frågor.

Senare fick hon veta att mamman hade återkopplat.

– Det var som att befinna sig i en storm, att kastas mellan hopp och förtvivlan. Eller som att öppna Pandoras ask, det väcker saker som man inte har tillåtit sig att tänka.

Via brevväxling fick hon veta att mamman ärvt en restaurang, bodde med en av sina systrar, inga fler barn. Ogift. Till slut räckte inte det skrivna ordet och Carola Pettersson åkte till Sydkorea för att träffa sin biologiska släkt. Hon beskriver ögonblicket när hon fick syn på mamman:

– Hon stod där. Vi var så lika varandra. Sedan blev det svart, jag kommer inte ihåg, blev paralyserad. Hon kramade mig och bad om förlåtelse, men jag var nog i chock.

Hon beskriver kontakterna och mötena med mamman nästan som en relation. Först en förälskelsefas där man först bara ser det positiva. Sedan svårigheter, kulturskillnader, mer negativa känslor. Till sist avslutades kontakten med mamman, som också verkade kämpa med sig själv och problem med depressioner.

– Hon drog sig undan, och skickade en moster för att berätta att hon inte ville ha någon mer kontakt med mig. Jag var jätteledsen och hon sårade mig på ett sätt som jag inte trodde skulle ske, säger hon.

Trots avslutet är hon bestämd – hon ångrar inget. Hon engagerade sig i Adopterade koreaners förening, fick koreanska kompisar, gillar att besöka landet och är i dag stolt över sitt ursprung. Dessutom lärde hon känna en moster, morbror och en kusin som hon tycker om och har kontakt med.

– Och jag uppskattar mina svenska föräldrar ännu mer. Blod behöver inte alls vara tjockare än vatten, riktiga moders- och fadersgener sitter inte i blodet, säger Carola Pettersson. (TT)

Carola Pettersson

Ålder: 40

Ursprung: Adopterad från Sydkorea till Sverige

Yrke: Jobbar som utredare på grova brott vid Citypolisen i Stockholm

Aktuell: Har sökt sina rötter och hittat familjemedlemmar i Sydkorea

Tips till återresenärer

Adoptionscentrum anordnar återresor och hjälper till med kontakter för sina medlemmar. En gång per år ordnas gruppresor till Sydkorea.

De bästa tipsen till återresenärer från Eva Andersson Hedén, tidigare utlandschef och landansvarig för Sydkorea på Adoptionscentrum:

Tänk efter om du verkligen vill åka, det ska vara av din egen drivkraft och vilja. Vad vill du göra? Vill du inte söka rötter, så gör inte det. Vill du det så bör sökningen starta i god tid så att det som finns hinner tas fram.

Systemet med att söka rötter går via Social Welfare Society (SWS) i Sydkorea som organiserar adoptionerna till Sverige. Den biologiska mammans integritet värnas, och kontaktas via SWS. Kommer det inget svar därifrån så stannar processen där. Det kan till exempel handla om att hennes anhöriga runt omkring inte vet om att hon har lämnat ett barn och att hon inte vill avslöja det.

Kom ihåg att processen kan vara komplicerad, väcka tankar som man kanske inte är beredd på. Det kan vara turbulent. Försök att förbereda dig på vad som kan hittas, eller inte. Man bör också tänka på att om man hittar en person så kan det få konsekvenser. Det kan ta lång tid att landa.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!