Ett tjugotal åhörare hade samlats i Adolfström för att möta Linda Johansson och Per-Anders Jonsson från länsstyrelsen. Deras förslag om en utvidgning av Tjålmejaurs fågelskyddsområde är inte helt okontroversiellt när det första förslaget skulle innebära att man inte får vistas i området annat än promenera längst Kungsleden. Ingen tältning, inget fiske, ingen landning med flyg eller helikopter.
LÄS MER: Förbud ska rädda fjällgåsen
– Efter att remisstiden nu är ute har vi tagit till oss av era synpunkter och omarbetat förslaget, sa Per-Anders Jonsson.
Området har minskats ned till det man tror är kärnområdet för gåsens häckning och man föreslår också två platser på den berörda sträckan efter Kungsleden där det ska vara tillåtet att tälta.
– Dessutom har vi justerat tiden för beträdnadsförbudet mot tiden för upplåtet fiske. 9 maj till 14 augusti. Samebyn som är verksam inom området kommer inte beröras av förbudet.
Jan Torfve hade svårt att ta till sig förslaget.
– Det betyder alltså att ingen, ingen, kommer att få gå i hela det där området. Jag blir helt stum när jag inser det. Jag är inte emot projektet och tycker också att vi bör värna om alla fåglar, men är verkligen människan det största problemet här? Och är det inte ett väldigt stort område för väldigt få fåglar? Ska människan stå tillbaka för drygt 30 fåglar?
Han fick delvis medhåll av Tom Wiklund som bor i Adolfström och jobbar som naturbevakare hos länsstyrelsen.
– Det finns ett stort antal predatorer som nog är ett större hot än människan. Det behövs bedrivas jakt, inte bara på rödräv, men också på mink och mård. Jag är beredd att godta det nya förslaget, men det krävs mer än så.
Torfve frågade sig också om det var den här insatsen som länsstyrelsen tror ska rädda hela arten.
– Man har hållit på i flera årtionden att rädda den här gåsen, vad tror ni att ni ska åstadkomma med detta, undrade han.
Ni kallar det ett förslag till utökat fågelskyddsområde, men det låter som det redan är bestämt?
– Jo, alltså det lutar ju mer mot att det blir av än inte alls. Vi måste försöka göra något, om det sen går åt pipsvängen för de här fåglarna så har vi i alla fall försökt. Tanken är att det ska vara ett projekt som ska löpa över tre år och det ska förhoppningsvis vara igång i början av sommaren, sa Per-Anders Jonsson.
Efter mötet kommer länsstyrelsen författa ett nytt förslag som tillsammans med en konsekvensanalys ska ut på remiss.