Byn som vände EU ryggen

28,91 procent röstade i EU-valet 2009 – valdistriktet Arvidsjaur 1 hade den lägsta siffran i hela Pite älvdal. – Man är väl inte så engagerad, det är lite för långt bort, säger Abborrträskbon Jan-Ole Lindblom.

Jörgen Karlsson tycker det är viktigt att rösta i EU-valet. ”Det är lika viktigt som det vanliga valet, minst lika viktigt.”

Jörgen Karlsson tycker det är viktigt att rösta i EU-valet. ”Det är lika viktigt som det vanliga valet, minst lika viktigt.”

Foto: Camilla Berglund

ABBORRTRÄSK2014-05-22 13:16

EU-valet har ett betydligt lägre valdeltagande än riksdagsval. Exempelvis var valdeltagandet i riket vid förra EU-valet 45,53 procent medan det i riksdagsvalet året därpå var 84,63 procent.

Valdistriktet Arvidsjaur 1 omfattar Abborrträsk och kringliggande byar. Sammanlagt handlar det om cirka 370 röstberättigade personer i området. Av de 370 personerna var det många som inte valde att rösta i EU-valet 2009. Valdistriktet hade det lägsta valdeltagandet i hela Pite älvdal med 28,91 procent.

Jörgen Karlsson som jobbar i butiken i Abborrträsk röstade dock 2009 och ska även rösta den 25 maj.

– Det är lika viktigt som det vanliga valet, minst lika viktigt.

EU-motstånd

Lasse Forsgren som driver bilaffär i byn röstade inte 2009 men har tänkt att göra det i år. Han tror dock att bristande information kan vara en förklaring till varför valdeltagandet i området var så lågt.

– Folk känner kanske att det inte spelar någon roll om man röstar eller inte, säger han.

Maria Lundgren som arbetar på bilverkstad i Abborrträsk tror att ett motstånd mot EU-medlemsskapet kan spela roll.

– De som är emot EU röstar nog inte, de som inte tycker att EU ska få bestämma över oss i annat än i större frågor, inte i det som är närmare oss, säger hon som också ska rösta den 25 maj.

Jan-Ole Lindblom, som bor mitt emot verkstaden, har inte röstat i EU-val tidigare men har tänkt om.

– Är vi med i EU måste man ju vara med och rösta också.

Supervalår spelar in

I Arvidsjaur som helhet röstade 41,63 procent i EU-valet för fem år sedan. En siffra som är något högre än valdeltagandet i Norrbotten som låg på 40,43 procent. Lotta Åman, socialdemokratiskt kommunalråd och ordförande för valnämnden i Arvidsjaur tror att valdeltagandet kommer att öka i årets val.

– Eftersom det här är ett supervalår tror jag att det är fler som kommer att rösta. Vi har redan fått indikationer på det från förtidsröstningen och man hör det bland folk att de vill rösta, säger hon.

Både hon och Annika Öberg (M), vice ordförande för valnämnden, pekar på både den rättighet och den skyldighet rösträtten innebär.

– Oavsett vilket parti man röstar på så är det viktiga att göra sin röst hörd, säger Annika Öberg.

– Många slåss för att få rösta men vi som har den rättigheten har också en skyldighet att göra det, säger Lotta Åman.

Annika Öberg har samma teori som Abborrträskborna om varför Arvidsjaur 1 hade ett så lågt valdeltagande 2009.

– Jag tror helt enkelt att det kändes som att det här inte gäller mig, säger hon.

Förstå förutsättningarna

Lotta Åman lyfter fram saker som hänt i kommunen tack vare medel från EU. Hon nämner bland annat ombyggnationen av flygplatsen, ett lärcenter och utvecklingen av Akademi norr.

– Det är inte bara negativa saker med EU, EU-medlemsskapet har gett mycket till vår bygd.

Både Lotta Åman och Annika Öberg tycker att en viktigt argument för att rösta den 25 maj är att rösta in någon som har förståelse för förutsättningarna i Norrbotten.

– Oavsett vilket parti man röstar på är det viktigt att rösta på någon som tänker på oss här uppe. Landet slutar inte i Gävle, vi lever också, säger Lotta Åman.

Fakta Valdeltagande EU-valet 2009 / kommunerna i Pite älvdal

Kommun valdeltagande i kommunen valdistrikt med lägst deltagande valdistrikt med högst deltagande

Arjeplog 38,65 procent Arjeplog 35,75 procent Arjeplog har bara ett valdistrikt, differensen mellan kommun och valdistrikt är förtidsröster som inte hunnit räknas innan valdagen.

Arvidsjaur 41,63 procent Arvidsjaur 1 28,91 procent Glommersträsk 44,47 procent

Älvsbyn 36,9 procent Älvsbyns N 30,82 procent Vidsel 37,09 procent

Piteå 46,30 procent Sjulsmark 40,51 procent Blåsmark 58,92 procent

Källa: Valmyndigheten

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om