Ungdomsmottagning öppnas i A-kommunerna

Just nu görs de sista förberedelserna: I september öppnar ungdomsmottagning i A-kommunerna. "Det har gjorts en nationell satsning på ungdomsmottagningar, i och med det har Piteå ökat sin mottagning så vi ska kunna jobba mot Arvidsjaur och Arjeplog så det finns mottagning tillgänglig även för dem", säger kurator Josefin Nygren.

Ny ungdomsmottagning. "Från och med nu i september så finns vi två gånger per månad i Arvidsjaur och en gång i månaden i Arjeplog, på Sandbacka respektive Hornavanskolan", säger barnmorska Ingela Norén (till höger). Vid sin sida har hon kuratorn Josefin Nygren.

Ny ungdomsmottagning. "Från och med nu i september så finns vi två gånger per månad i Arvidsjaur och en gång i månaden i Arjeplog, på Sandbacka respektive Hornavanskolan", säger barnmorska Ingela Norén (till höger). Vid sin sida har hon kuratorn Josefin Nygren.

Foto: Malin Johansson

A-KOMMUNERNA2017-08-31 17:14

Sedan den 16 augusti har kurator Josefin Nygren och barnmorska Ingela Norén arbetat inför uppstarten av ungdomsmottagning i A-kommunerna. Kontakter har knutits med skola, elever, personal och elevhälsa. I Arvidsjaur kommer mottagning hållas öppen två gånger per månad, och i Arjeplog en gång per månad.

– Utöver det håller vi på att lansera en app som heter Ung i Norr. När kan ungdomarna regelbundet komma i kontakt med oss fastän vi inte är på plats. I appen ska man kunna boka tid hos kurator och barnmorska och ha videosamtal, där man loggar in med mobilt bankid, berättar Nygren.

När de inte arbetar med A-kommunerna arbetar de vid ungdomsmottagningen i Piteå. Josefin Nygren började sin anställning i juni och Ingela Norén i augusti. Tidigare under veckan har de besökt årskurs 6 och uppåt i Arvidsjaur.

– Det är ju så att ungdomsmottagning är något nytt för eleverna eftersom de aldrig haft det förut, men alla lärare vi träffat är positiva, Elevhälsan är positiv, och de har som längtat efter det här så jag måste säga att vi har blivit väldigt väl mottagna. Det har gått jättebra, säger Nygren.

Kuratorn kan bland annat hjälpa till kring mående, könsidentitet, sexuell läggning, sömn, ångest och andra hälsofrågor. På plats finns också en barnmorska.

– På plats kan det göras gynundersökningar, klamydiatester, graviditetstester, dagen efter-piller. Via appen kan vi svara på frågor, boka tid, förnya recept hos mig via appen, skaffa preventivmedel för första gången, förnya recept, säger barnmorska Ingela Norén.

Väl på plats kommer de jobba mycket utåtriktat, bland annat genom sexualundervisning i årskurs åtta, vara på ungdomsgården Humlan och ha ett samarbete med Försvarsmakten kring exempelvis klamydiatester och utdelning av preventivmedel.

– Vi vill ju gärna nå även ungdomar utanför skolan. Vår utmaning blir nog att nå dem mellan 19-25 år, för vi riktar oss ju för alla mellan 12 till dagen man fyller 26 år. Vi hoppas att via appen kan vi nå mer ungdomar, säger Nygren.

Ungdomsmottagning

Den finns på Sandbackaskolan varannan onsdag, ojämna veckor, och på Hornavanskolan en tisdag varje månad. Man kan få hjälp med:

Testa sig för klamydia

Få dagen efter piller

Få kondomer

Göra graviditetstest

Förnya recept

Boka tid

Ställa frågor.

Hos kurator kan man boka tid för samtal om exempelvis din psykiska hälsa, sexualitet, identitet eller relationer.

Inom kort kommer ungdomsmottagningen att lansera en ny app: Ung i Norr, där ungdomar 12-25 år enkelt ska kunna komma i kontakt med ungdomsmottagningen.

Besök mottagningens hemsida: https://www.norrbotten.se/sv/Halsa-och-sjukvard/Ungdomsmottagningar/Pitea-ungdomsmottagning/

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!