Pophistoria på scen i Christinasalen

Svensk pophistoria, en bildskatt från tidningarna Okej och Poster och initierade berättelser om musik och samhälle tar plats i showen ”Allt du måste veta om pop”. På lördag kommer den till Piteå. ”Det ska bli jättekul att göra showen i Christinasalen”, säger Anna Charlotta Gunnarson, en av de medverkande.

19 oktober 2017 15:57

Mediaprofilen Anna Charlotta Gunnarson har bland annat synts som tävlande i ”På spåret” och är ordförande i Swedish music hall of fame. Hon gör showen tillsammans med kollegorna Agneta Karlsson och David Silva. Den som följt programserien ”Pop och politik” i Sveriges radio kommer att känna igen sig, men med tydliga skillnader:

– Vi sjunger och dansar också, berättar Gunnarson entusiastiskt.

.

Riksteaterns föreställning handlar kort och gott om hur man kan se sin omvärld genom musik, att koppla ihop nu och då och sätta musik i ett historiskt sammanhang. Det blir anekdoter, filminslag och nostalgi, bland annat kring klassiska program som Tio-i-topp, Tracks och Måndagsbörsen.

– Vi tar upp vad som hänt, vem som haft ordet och vilka strukturer som finns, säger Anna Charlotta Gunnarson och understryker att man har avgränsat sig till Sverige.

.

De har letat fram massor av bilder till showen. Bland annat har de haft full tillgång till bildarkiven för poptidningarna Poster och Okej, tongivande för svenska ungdomar på 70- och 80-talet.

– De har ett bildarkiv som inte är klokt!

.

Det blir tvära kast mellan dagsaktuella artister och favoriter från förr – storheter och doldisar under svenskt 1900-tal.

Zara Larsson, en popartist som är framträdande i samhällsdebatten, är en av de artister som lyfts fram. Mindre känd i dag, men en gigant på sin tid, är sångerskan Karin Juel (1900-1976), en populär artist på 30- 40-talet som tog ställning för homosexuella på en tid då det var allt annat än politiskt korrekt att göra det. Hon gjorde även antinazistiska framträdanden i Danmark under den tyska ockupationen. Även hon ryms i showen.

– Hon var en otrolig urkraft i många frågor.

– Vad fort vi glömmer. Historia är ett av skolans viktigaste ämnen. Den här showen är vårt bidrag till att hålla samtalen vid middagsborden vid liv.

.

Första halvan är mer repeterad och strukturerad, andra halvan blir mer spontan. Anna Charlotta Gunnarson beskriver föreställningen som en blandning av scenshow och ”podderi”. Hon är nöjd med genrepet.

– Folk skrattade och applåderade och sjöng med. Hamnar man där, då är det som bäst!

.

Hon konstaterar att hon blir skadad av sitt ämnesområde i lyssnandet. Att hon kan bli väldigt intresserad av en artist vars musik hon egentligen inte gillar. Men på frågan om musik hon gillar just nu kommer snabba svar.

– Jag måste tipsa om Andreas låt ”Drömmarna” med Anna Stadling. Sedan gillar jag ”Over everything” med Courtney Barnett och Kurt Vile.

.

För Anna Charlotta Gunnarson blir Piteåföreställningen speciell. I Piteå finns hennes svärmor och på Piteå bibliotek är hon en återkommande besökare.

– Jag har varit på skitmycket grejer i Piteå. Att göra det här i Christinasalen ska bli jättekul. Hoppas att folk inte sitter hemma framför tv:n. ”Så mycket bättre” är inspelat. Det här händer bara en gång.

.

Nämnde Andreas heter Mattsson i efternamn. Pitesonen, låtskrivaren och Popsicle-sångaren är Anna Charlotta Gunnarsons sambo.

Blir det mycket prat om pop och politik hemma hos er?

– Ja, det är oavbrutet. Det är väl därför vi har hållit ihop i 22 år (skratt). Vi är ju så intresserade båda två.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Anders Sandlund