Ny bok om krig

Att skriva den nya boken har gett honom energi. ”Det har varit intressant att fokusera på en person”, säger Lars Gyllenhaal. På fredagen presenterade Piteåförfattaren boken ”Jan och Nordens frihet”, där krig åter står i fokus.

23 januari 2015 14:54

Den här gången har han skildrat Jan Danielsen, som var frivillig både för Finland och Norge – mot Stalin och Hitler.

– Jag är kluven att säga "min" bok, för det är Jans också, säger författaren och beskriver att han utgått från dagböcker och minnesanteckningar.

Men också från brevväxlingar och litteratur ­– även sådant som bidragit till nya vinklingar. Gyllenhaal berättar också att Jan Danielsen, snart 98 år gammal, beskrivit skrivandet som ett slags terapi.

En ledare

Lars Gyllenhaal berättar att han fastnade för att skriva om Danielsens öde då han insåg att det var lite speciellt. Och då inte bara för att hans farfar stred för tyskarna 1870.

– Hur många har krigat först för Finland och sedan Norge, frågar han sig och förklarar att det handlat om cirka 300 personer.

– Gott och väl hälften kom i strid med tyskarna. Jan var en av dem, berättar han och beskriver den nytta norrmännen hade av Danielsens kunskaper i att leda folk i strid.

Stort allvar

Boken gör avstamp i Finland dit Jan Danielsen begav sig 18 februari 1940, efter att ivrigt ha väntat på att få komma iväg.

Den 6 mars 1940 stupade överstelöjtnant Magnus Dyrssen, en av initiativtagarna till frivilligkåren. Jan Danielsen var en av dem som bar hans kista. Efter ceremonin skrev han ”Man blev plötsligt gripen av döden och hur när man var den. Kriget är inte bara äventyret, det är också det stora allvaret”.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Stina Spetth