New Directions intar Acusticum på nytt

Många musikstilar blandas när New Directions-festivalen tar plats på Acusticum under två kvällar, 23 och 24 mars.

22 mars 2017 17:22

Festivalen görs av Norrbottensmusiken, Acusticum och Luleå tekniska universitet tillsammans med Kluster, en förening för nutida konstmusik.

– Det här är två musikdagar med ny och nyskapande musik i flera olika genrer, bland annat jazz, ljudkonst och konstmusik. Någon akt tangerar pop också. Det är nyskapande i en väldigt bred bemärkelse, säger Linnéa Martinius, festivalgeneral.

Hon har varit med på festivalen både som musiker och besökare. I år återfinns hon i Erik Westbergs vokalensemble.

– Jag har alltid tyckt att det har varit otroligt häftigt att det finns en sådan här festival i Piteå, att ljudkonstnärer och internationella kompositörer kommer hit. Det är verkligen en smältdegel där musiker, kompositörer och publik träffas.

Hon påpekar att den fria festivalen är öppen för alla.

– Det är en festival som vill tilltala en bred publik. Man ska få nya häftiga upplevelser och det behövs inga förkunskaper.

Norrbotten Big Band inleder festivalen på torsdag kväll med fyra uruppföranden av lika många studenter (Stefan Schröter, Alexandra Nilsson, Kristina Aspeqvist och Joel Svensson från Kungliga musikhögskolan) som en avslutning på kursen Jazzkomposition.

Norrbotten Neo framför ”New Europe”, stycken av fyra europeiska kompositörer varav två är uruppföranden, ”Time as landscape” av Alessandro Perini och ”Shimmer” av Matej Bonin. (Även fredag gör de ett program under samma flagg, då med uruppföranden av Andrea Tarrodi, ”Madrigali – Hommage á Barbara Strozzi”, och av Johan Ullén, ”The accidental triumphs of Pulcinella, prince of everything”.

Erik Westbergs vokalensemble framför ett program som inkluderar uruppföranden av Tebogo Monnakgotla (”En annan gryning” med sopransolisten Christina Fridolfsson) och av jazzartisten Josefine Lindstrand (”Sånger på berget” med trombonsolisten Peter Dahlgren). Medverkar gör även Helena Holmlund, orgel.

Torsdagen avslutas av Norrbottens improviser’s orchestra, ett löst sammansatt improvisationsstorband med spännande sättning som i år tillägnar sitt program den nyligen bortgångna tonsättaren Pauline Oliveros.

På fredagen blir det inslag ljudkonst av Hola folkhögskola, samt fler konserter. Ansgar Beste, orgel, tar med sig musikaliska gäster, däribland orgelprofessor Gary Verkade, och bjuder på ett program med flera uruppföranden. Anne Pajunen (sångerska, tonsättare, violast, elektronmusiker och performancekonstnär) uruppför ”Salt variations #3 - Rituals for sale” som utlovar humor och absurditeter. Det blir även en högtalarkonsert på temat ”Elektronmusikens kvinnliga pionjärer”.

Sveriges Radio direktsänder från festivalen på torsdag kväll och kommer även att spela in ett antal konserter för sändning i ett knippe europeiska länder.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!