De sjunger tillsammans från hjärtat

Körsångare från Piteå, Boden och Luleå sjunger tillsammans om kärlek. Det handlar om den gemensamma kören Northern Light och konserten ” I själ och hjärta”.

31 januari 2018 17:15

Under söndagsförmiddagen pågår repetitionerna för fullt i aulan på Framnäs Folkhögskola.

Schemat är tight och totalt ska 20 ”kärlekslåtar” övas in inför konserten ”I själ och hjärta” som genomförs på alla tre orter under tre dagar. I Björksalen i Boden på fredag den nionde februari, på Acusticum i Piteå den tionde februari och i Örnäsets kyrka i Luleå den elfte februari.

Kören Northern Light startade för snart tre år sedan och är en sammanslutning av körsångare från Piteå, Boden och Luleå som alla via sin ”hemkör” är anslutna till Norrbottens körsångarförbund.

Två av initiativtagarna till Northern Light är Marie-Charlotte Bergh, sekreterare i Norrbottens körsångarförbund och till vardags en av körmedlemmarna i Rosvikskören, samt förbundsdirigent Anders Pääjärvi.

Det första stora projektet var konserten ”Euforiskt – klassiker men inte bara klassiskt” – den här gången är temat kärlek.

– Men det är alla former av vinklingar på kärlekstemat. Vi ville inte att det skulle bli för sockersött och smetigt och det känns som att vi lyckats med det, säger Marie-Charlotte Bergh som menar att sångerna handlar om allt från kärleken till en partner, men också om olycklig kärlek, kärleken till ett djur eller kärleken till Norrbotten.

– Mitt mål är att vi inte bara ska sjunga vackert utan att vi ska mena vad vi sjunger, säger Anders Pääjärvi som förklarar menar att det viktigaste är att publiken blir berörd.

Men konserten innehåller också en del "bus".

– Det blir fart och flälkt och lite attityd, säger Marie-Charlotte Bergh.

De korister som är med i projektet får lägga ner både mycket tid och engagemang. Med hjälp av inspelade ljudfiler och noter kan de öva hemma på egen hand. Under fem repetitionstillfällen träffas de sedan för att finslipa på alla detaljer.

På gitarr och klaviatur medverkar William Nordberg, på tvärflöjt Camilla Molarin Jonsson och solister är Wilmer Heikkälä och Amanda Bergh Fryklund.

– Det här känns jättekul! Man märker hur mycket man utvecklas och har utvecklats, säger Amanda Bergh Fryklund som sjungit i kör sedan hon var sju år gammal och i Rosvikskören sedan hon var elva.

Vad har du främst lärt dig av det här samarbetet?

– Att lyssna och att känna.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Laila Bäckström 0911–645