Angelägen show med Söderberg

Rickard Söderberg berör och upprör. Showen "Rickard Söderberg är Gaytenor" åker berg- och dalbana mellan gapskratt och djupaste tragik och lämnar knappast någon oberörd.

20 mars 2018 22:22

Det här är berättelsen om pojken som gillade att gå i klänning och klackar, som hade en skön kompisrelation med sminkdockan Steffi, tog Marilyn Monroe som tidig förebild och växte upp i ett tolerant hem. Det är också berättelsen om artisten som använder sitt goda namn till att sprida ljus och ett budskap om kärlek, tolerans och mångfald.

Hans egna vägar och erfarenheter varvas med både nationella och internationella nedslag i hbtq-frågor. Exemplen på människor som misstrotts, fängslats, pryglats och mördats då deras enda brott är att ha älskat är brutala och äcklande.

.

Trots att berättandet besöker mänsklighetens mörkaste bakgårdar blir han aldrig förbannad i sitt tilltal. I stället är han mild i tonen och jobbar med värme och ironi. Det förstärker litenheten hos de intoleranta – enskilda dumskallar så väl som organiserade hatare  –  och resultatet blir många gånger stor humor.

.

Det är självklart en opretentiös och trevlig anda i showen, där Söderberg lyfter fram Piteå som första norrbottniska ort med egen pride-festival.

Jag häpnar många gånger över den komiska förmågan hos den här mannen. Flera gånger bjuder han på långa härliga prator. Hans katt och råtta-lek med de produktionsansvariga för tv-serien "Körslaget" som ville hindra honom från regnbågsrandig propaganda är hejdlöst rolig att ta del av.

I jakten på det som är "naturligt" ger han sig ut i världens fauna och bjuder på en biologilektion utöver det vanliga. Den avhandlar bland annat bananflugors könsorgan. Jag skrattar så att tårarna sprutar.

.

Rickard Söderberg är ju sångare också. Jag glömmer nästan bort det. Hans mjuka, vackra röst levererar allt från avväpnande kuplett till innerlig bröllopsaria, via en välbyggd "Over the rainbow" och en brottarversion av "Stad i ljus" som river ner starkt jubel. Han backas upp perfekt av pianisten Johan Reis och av Hanna Remle vars träblås ger det där lilla extra i många låtar.

Men det är mellan låtarna det slår gnistor om den här intima, välsnidade showen. Mycket hinns med på en och en halv timme. Rickard Söderberg tar inte offerrollen. Den mobbning han själv utsattes för blir bara ett av många stopp längs den här resan. Korrespondens från meningsmotståndare lyfts fram i ljuset där det liksom får tala för sig själv.

.

Som han berör, Rickard Söderberg. En superhjälte i regnbågs-cape, en gaytenor i mascara. Trygg i sin manlighet står han upp för någonting större och mer klarsynt. Angelägen är en kraftig underdrift.

Fotnot: I morgon kväll, onsdag, kommer showen till Forum, Älvsbyn.

Rickard Söderberg är Gaytenor

Med: Rickard Söderberg

Musiker: Johan Reis och Hanna Remle

Plats: Christinasalen, Piteå

Längd: En timme och 36 minuter

Publik: Cirka 260 personer

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!