Abbe vill filma i Älvsbyn

Hans senaste film – Måste Gitt – har just gjort succé på biograferna. Nu drömmer Abbe Hassan om att filmatisera en barnbok i hemtrakterna runt Älvsbyn.

19 januari 2017 17:09

Producenten och regissören Abbe Hassan föddes i Libanon 1981 och kom till Älvsbyn som 7-åring. Efter sina tre år på Strömbackas medieprogram lämnade han Norrbotten för att studera vidare inom filmens värld.

Efter studierna har han jobbat mycket med Josef Fares. Hans allra senaste produktion är dock filmen "Måste Gitt" med Lena Endre och Can Demirtas i huvudrollerna.

– Jag har varit en ganska kreativ producent på det här projektet. En producent är ju den som håller ihop produktionen och ser till att den blir gjord. Jag har hand om finansieringen av filmen och allt det praktiska. Att få ihop teamen och alla tillstånd och sånt.

Hur är en kreativ producent?

– Jag har haft ganska mycket att tycka om manuset, vilka som ska vara med och även bestämma lite i klippningen. Så man är med och fattar beslut som påverkar filmens utseende och handling. Inte bara hur mycket lön någon ska ha till exempel.

För två år sedan startade Abbe Hassan ett produktionsbolag tillsammans med Ivica Zubak – som regisserade Måste Gitt.

– Ambitionen är att berätta våra historier och göra våra filmer som kanske andra har tackat nej till. Vår tanke var att kunna byta roller, så jag regisserar också, säger Abbe Hassan.

Vilken roll trivs du bättre i?

– Båda är rätt stimulerande. Jag trivs inte bara att sitta bland papper och siffror, ett större projekt där man bara sitter med Excel är jag inte så intresserad av. Jag vill jobba kreativt. Om det är som producent eller regissör spelar faktiskt mindre roll.

"Måste gitt" är förortsslang för "måste dra" och handlar om Metin – en ung man från en Stockholmsförort som vill göra något mer med sitt liv. Han skriver dagbok om allt som händer i hans liv och dokumenterar så väl platser som personer.

– En dag kommer boken bort och han blir tvungen att hitta den. Det för honom in i olika världar och det blir lite kulturkrockar mellan Stockholm utanför tullarna och innanför tullarna. Det är en dramakomedi om att vilja göra sitt liv bättre, säger Abbe Hassan.

Filmen hade premiär den 6 januari.

– Vi hade en jättestark premiärhelg. Vi har även kommit med som en av åtta filmer som tävlar i en sektion på en filmfestival i Rotterdam, om holländsk distribution.

Ett flertal andra länder har också visat intresse för filmen.

– Det är jättespännande, filmen växer och förhoppnings hittar den sin publik även utanför Sverige.

Hur mycket jobb är det efter en film?

– Just nu är det väldigt mycket jobb. Vi följer hela lanseringen och ser hur den tas emot i Sverige. Det gäller också att följa upp budgetar och se hur filmen har gått ekonomiskt.

Abbe Hassan hävdar att filmen har öppnat en hel del nya dörrar för han och Ivica Zubak.

– Andra i branschen har kanske sett att vi menar allvar och har visat intresse av att samarbeta med oss. Så vi har faktiskt en ny dramakomedi som håller på att utveckla. Men nu närmast ska vi göra en kortfilm som vi har fått pengar av Filminstitutet och Svt för, som jag ska regissera.

Det kan även bli en ett drömprojekt i norr.

– Jag anser mig själv vara från Älvsbyn och jag har alltid drömt om att få filma i där. Det finns en barnbok, som jag håller på att försöka få rättigheterna till, som utspelar sig i Norrland. Den skulle jag väldigt gärna vilja spela in kring Älvsbyn. Jag älskar naturen där uppe.

Nära i tiden?

– Ja absolut, jag har en bra dialog med författaren. Vi håller faktiskt på att skriva på det manuset nu och letar finansiering.

Abbe Hassan

Född 2 februari 1981, i Beirut, Lebanon.

Kom till Sverige som 7-åring. Familjen anlände i Kiruna men bosatte sig sedan i Älvsbyn.

Studerade medieprogrammet på Strömbackaskolan.

Har jobbat med Josef Fares på hans senaste fyra långfilmer. Producerar även den kända Comviq-reklamen med gubben i kiosken.

Aktuell med filmen "Måste Gitt" som han producerat själv.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Christoffer Markström 0929–557

Ämnen du kan följa