Annonssamarbete med Sparbanken Nord

Därför vill allt fler investera i skog: ”En växande affär”

Värdet på skog i landet har stått sig bra över tid och allt fler ser nu skogsägande som en möjlighet till en långsiktig och trygg investering. Även intresset för att arbeta med skog har ökat, särskilt i Norrbotten och Jämtland, visar sammanställning av vårens ansökningar till gymnasieskolor i landet.

Att äga och bruka skog är en långsiktig investering, menar Sparbanken Nord.

Att äga och bruka skog är en långsiktig investering, menar Sparbanken Nord.

Foto: Sparbanken Nord

Native2024-06-24 11:51
Detta är ett annonssamarbete.

Det finns många skäl till att äga och bruka skog, utöver den långsiktiga investeringen för den egna ekonomin. För många skogsägare handlar det om en vilja att bidra till framtiden och värna om kommande generationer genom att använda och bruka skogen på ett hållbart sätt. 

För det är de mjuka värdena som är viktigast för skogsägarna visar Skogsbarometern, en årlig undersökning som Kantar Public utför på uppdrag av Swedbank, Sparbankernas Riksförbund och Ludvig & Co. Drygt hälften (52%) av de tillfrågade svarar att det är möjligheten till rekreation och jakt samt känslan av att äga skog som betyder mest.

Har du frågor om skog? Kontakta oss på Sparbanken Nord!

undefined
"Vi har ofta en lång och stark relation med skogsägaren", säger Hans Heikki.

I Sparbanken Nord finns ett tiotal Skogs- och Lantbruksansvariga, från Kiruna i norr till Piteå i söder. I sitt arbete som Privat-eller Företagsrådgivare brinner de lite extra när de får prata skog.

– Vi är många och har stor kunskap i de här frågorna i banken. Vår styrka ligger i att vi finns i hela länet och därför har en unik lokalkännedom. Gemensamt är också att vi verkligen tycker det är roligt med skogsaffären. Det blir ofta en lång och stark relation med skogsägaren, säger Hans Heikki, skogsansvarig på bankens norra kontor.

Hans Heikki berättar vidare om de tjänster som banken tillhandahåller när det gäller skog och om det goda samarbetet med övriga skogskunniga rådgivare i länet.

– Vi kommer ofta in i bilden när det gäller överlåtelser och generationsskiften, och kan hjälpa till att säkerställa en smidig övergång mellan generationerna. Här har vi en stor fördel av att ha en egen juridisk avdelning i banken, säger Hans Heikki.

undefined
"Skog är bland det bästa vi kan låna ut pengar till", menar Ann-Sofie Kärrman.

Ann-Sofie Kärrman, företagsrådgivare och skogsansvarig i Piteå har jobbat med skogsfrågor i många år. Arbetet handlar om ekonomisk rådgivning, till exempel vid placeringar för att fördela avkastningen från skogen över längre tid, samt råd vid överlåtelse och finansiering.

– Skog är bland det bästa vi kan låna ut pengar till, och en riktigt bra investering för kunden. Den växer – det vet vi med säkerhet - och ökar därigenom i värde, den är klimatsmart och bidrar till en levande landsbygd, säger Ann-Sofie Kärrman och berättar att hon tydligt märker att intresset för skog har ökat.

– Jag vet många unga människor som söker skog att investera i, men tyvärr finns det inte så mycket ute på öppna marknaden, säger hon.

undefined
"Att investera i skog handlar även om att leva hållbart", säger Helene Marklund.

Helene Marklund är företagsrådgivare och skogsansvarig på kontoret i Arvidsjaur, och hon ser precis som sina kollegor att generationsskiften är en av de vanligaste skogsfrågorna. Processen är ofta lång för skogsägaren som ska göra en överlåtelse, och det är mycket att tänka på. Här kan banken hjälpa till med det juridiska, vara en samtalspartner och hjälpa till med finansieringen.

– Vi är bra på att hitta lösningar när det gäller finansiering av skog, och vi har många pågående samtal med kunder som funderar länge, berättar Helene Marklund.

Hon märker av att skog är så mycket mer än en ekonomisk investering för ägarna. Det handlar om att leva hållbart och att man vill att allt ska bli bra som möjligt för nästa generation.

–Det är mycket känslor med skog, avslutar Helene Marklund och får medhåll av sina kollegor.

Har du frågor om skog? Kontakta oss på Sparbanken Nord!

undefined
Personalen på Sparbanken Nord upplever att intresset för skog har ökat.
Fakta:

Flest enskilda ägare som äger skog

Nära hälften (49%) av Sveriges produktiva skogsmark ägs av enskilda ägare (fysiska personer, dödsbon samt enkla bolag). Det näst största innehavet, 25%, återfinns hos privatägda aktiebolag, därefter statliga aktiebolag 13% och staten 6%.

I Norrbotten finns 18532 skogsägare (fysiska personer) med en medelålder på 62 år. 11992 (65%) är män och 6540 (35%) är kvinnor. Tillsammans äger de 1181 tusen hektar skogsmark.

Källa: Skogsstyrelsen

Den här annonsen är producerad av en kommersiell skribent. Den är alltså inte skriven av någon av våra journalister på PT.