Annonssamarbete med Socialdemokraterna

Positiva till nya förslaget: ”Friskvård är viktigt”

Socialdemokraterna i Piteå vill göra det möjligt att omvandla friskvårdstimmen till extra friskvårdspengar för kommunanställda som inte kan ta ut friskvård på arbetstid. ”Det är ett välkommet förslag”, säger Sara Marklund, på socialtjänstens bemanningspool.

Monica Wande och Sara Marklund, socialtjänsten i Piteå, välkomnar Socialdemokraternas förslag om att få omvandla friskvårdstimmen till extra friskvårdspengar.

Monica Wande och Sara Marklund, socialtjänsten i Piteå, välkomnar Socialdemokraternas förslag om att få omvandla friskvårdstimmen till extra friskvårdspengar.

Foto: Socialdemokraterna Piteå

Native2022-08-23 12:40
Detta är ett annonssamarbete.

Anställda inom Piteå kommun har idag ett årligt friskvårdsbidrag på 800 kronor samt möjlighet att ta ut en friskvårdstimme i veckan under arbetstid, om verksamheten tillåter. Nu föreslår Socialdemokraterna att friskvårdstimmen ska gå att omvandla till extra friskvårdspengar.

För vissa yrkesgrupper är det svårt att nyttja friskvårdstimmen. För Monica Wande som arbetar som personlig assistent i Öjebyn har det varit omöjligt.

– Vi personliga assistenter är undantagna friskvårdstimmen. Under min arbetstid är jag med min brukare och kan inte avvika. Jag tycker att Socialdemokraternas förslag är jättebra, friskvård är viktigt, säger hon.

Sara Marklund arbetar på bemanningspoolen inom socialtjänsten i Piteå vilket innebär att hon ena dagen arbetar inom hemtjänsten, nästa inom äldreomsorgen och en annan dag på ett gruppboende. 

– Vissa veckor kan jag boka in en friskvårdstimme men andra inte. Och det är många som aldrig kan det då verksamheterna inte tillåter, säger Sara och fortsätter:

– Det är brist på personal inom vård och omsorg och sommaren har varit tuff för många så det är ett välkommet förslag. Man känner sig uppskattad och det är viktigt att ta hand om personalen.

Monica Wande hoppas att Socialdemokraterna får majoritet att införa förslaget.

– Idag är det inte rättvist och det är kvinnodominerade yrken som ofta drabbas så tanken är jättegod. Vi vill inte bara känna att vi är samhällsbärare – det är viktigt att känna sig viktig, säger Monica.

Om förslaget blir verklighet hoppas Monica Wande att det används på rätt sätt och att den extra pengen går till just friskvård och inte ses som ett lönepåslag. 

– De som har möjlighet att ta ut friskvårdstimmen på arbetstid hoppas jag fortsätter med det och att det blir vi, som inte kan, som får nyttja den här möjligheten, säger hon.

Monica och Sara är eniga om att återhämtning och friskvård är viktigt, kanske speciellt för de som arbetar nära människor hela dagarna. 

– Får man något för att ägna sig åt friskvård så kanske fler faktiskt gör det också, säger Sara Marklund och Monica Wande fyller i:

– Jag tror att det kan bli kostsamt för kommunen men man tjänar på friskvård, sjuktimmar är jättedyrt, säger hon.

undefined
Patric Lundström (S), kommunalråd Piteå kommun om förslaget: "Det grundar sig i att vi ska vara en attraktiv arbetsgivare och det handlar om jämlikhet."

Patric Lundström (S), kommunalråd Piteå kommun om förslaget:

– Socialdemokraterna vill se en kraftig höjning av friskvårdsbidraget samt en dubblering av det om man löser in friskvårdstimmen. Det gäller samtliga anställda inom Piteå kommun och förslaget har vi tagit fram i samverkan med Kommunal.

– Förslaget grundar sig i att vi ska vara en attraktiv arbetsgivare och det handlar om jämlikhet. Personalen inom välfärden har dragit ett tungt lass och det är många där som inte har möjlighet att ta ut sin friskvårdstimme.

– Förslaget innebär att varje individ får bestämma hur man vill göra under året utifrån den verksamhet de arbetar inom och vad som passar där. Alternativen är att ta ut friskvårdstimme veckovis eller lösa in den och få en dubblering av sitt friskvårdsbidrag.

Socialdemokraterna Piteå

Partiet har fler förslag för schyssta arbetsvillkor. 

Ta bort minutstyrningen inom hemtjänsten.
– Det är en fråga vi arbetar tillsammans med Kommunal kring. Vi tycker att personalen själv ska se vad behovet är hos personen de besöker. Det handlar om tillit till våra anställda, säger Patric Lundström.

Nattis ska finns kvar.
– Det är i grund och botten en fråga om jämställdhet och en jämlikhet. En ensamstående person ska kunna jobba natt och ha barn. Vi ser gärna ett lagkrav på att detta ska finnas, säger Patric Lundström.

Läs mer om schyssta villkor och värdeburet arbetsgivarskap på Socialdemokraterna i Piteås hemsida.

Den här annonsen är producerad av en kommersiell skribent. Den är alltså inte skriven av någon av våra journalister på PT.