– Vårt uppdrag är att arbeta nära gröna omställningen framåt, med fokus på både industri och etableringar, samt på kulturen och människorna för att skapa en attraktiv livsmiljö i regionen, säger Johanna Blylod, verksamhetschef på Piteå Science Park.
Kulturen som motor för samhällsutveckling
Regeringens vision är att Sverige ska bli världsledande inom kulturella och kreativa branscher till år 2033. För Piteå Science Park har kulturen sedan starten varit en central del av arbetet, med målet att göra den till en bärande del av samhällsutvecklingen.
– Ett rikt kulturliv och ett brett kulturutbud är avgörande för att skapa platser där människor vill bo och leva vilket är helt avgörande för att vi ska klara kompetensförsörjningen, säger Johanna Blylod.
Genom den digitala inkubatorn och huben Go Business stöttar Piteå Science Park årligen 48 företagare inom kulturella och kreativa branscher. Resultatet är att 4 av 5 fortsätter att driva företag efter inkubatorprogrammet. Även det nytillkomna projektet North Creative Nodes har bidragit till branschens tillväxt bland annat genom aktiviteter som årets åtta Kulturfrukostar, spridda över fem orter i Norrbotten. Resultatet har blivit nya nätverk och affärsrelationer som stärker kulturlivet och det lokala näringslivet.
Grön omställning i fokus
En annan viktig framtidsfråga för norra Sverige är att utveckla hållbara logistiklösningar. Här undersöker Piteå Science Park hur skogsnäringens sidoströmmar kan användas för att utveckla framtidens biobaserade drivmedel.
– Norra Sverige har unika förutsättningar för att leda utvecklingen av biobaserade drivmedel. Här finns både råvaror och kompetens. Nu fokuserar vi på att skapa samverkan i hela värdekedjan för att möjliggöra etableringen av en produktionsanläggning, säger Blylod.
Fiberkompositer – framtidens material
Piteå har också etablerat sig som ett centrum för innovation inom fiberkompositer, med en historia som sträcker sig över 50 år. Här samverkar ledande företag och forskningsinstitutet RISE för att utveckla hållbara material för allt från energisektorn till bygg- och fordonsindustrin.
– Vi jobbar för att skapa samverkan och innovativa miljöer som stödjer företagens tillväxt och hållbar utveckling, säger Blylod.
Under året har Piteå Science Park rekryterat fem nya medarbetare, med spetskompetenser inom kulturella och Åtta kulturfrukostar har arrangerats under året.
– Att vi under året växt med både nya projekt och medarbetare innebär att vi kan växla upp arbetet med att utveckla Piteås styrkor och skapa lösningar som stärker både näringslivet och livskvaliteten i norra Sverige, avslutar Blylod.