Annonssamarbete med Sveaskog

Jakt pĂ„ Sveaskogs mark – rekreation och gemenskap

Gemenskap, rekreation och en kĂ€nsla av rikedom nĂ€r Ă€lgköttet ligger i frysen – behĂ„llningen med jakten Ă€r stor och viktig för Thomas SchĂ€ufele som Ă€r en av Sveaskogs 25 000 jĂ€gare.

"Sveaskog Àr en bra och enkel markÀgare att ha att göra med", sÀger Thomas SchÀufele, en av Sveaskogs 25 000 jÀgare.

"Sveaskog Àr en bra och enkel markÀgare att ha att göra med", sÀger Thomas SchÀufele, en av Sveaskogs 25 000 jÀgare.

Foto: Patrick Degerman

Native2020-09-25 13:13
Detta Àr ett annonssamarbete.

LÀs mer om vad det innebÀr att jaga pÄ Sveaskogs marker hÀr

Den lilla jaktkojan har förvisso hjul, men den har stĂ„tt stationerad pĂ„ samma plats i 15 Ă„r. HĂ€r inne finns fyra vĂ„ningssĂ€ngar och ett gasolkök. Varje helg under hösten flyttar Thomas SchĂ€ufele in tillsammans med sina fem jaktkompisar och gemenskapen de har Ă€r nĂ„got han vĂ€rdesĂ€tter mycket. 

– HĂ€r Ă€ter vi middag, spelar tĂ€rning pĂ„ kvĂ€llarna och pratar om vad vi ska göra nĂ€sta dag, sĂ€ger han.

Jakten Àr viktig pÄ flera sÀtt

I 40 Ă„r har höstarna vigts Ă„t skogen och jakt för Thomas. Han var 14 Ă„r nĂ€r han började jaga tillsammans med sin pappa och tre Ă„r senare sköt han sin första Ă€lg. Jakt och fiske Ă€r en stor och viktig del av mĂ„nga mĂ€nniskors liv, identitet och vĂ„r gemensamma historia. 

Sedan trakthyggesbruken infördes har Sveriges Ă€lgstam vuxit, med en topp pĂ„ 1980-talet. Idag Ă€r Ă€lgstammen en av vĂ€rldens tĂ€taste. Sveaskogs viktigaste uppgift Ă€r att ta hand om skogen sĂ„ att den kan fortsĂ€tta vĂ€xa och fylla en viktig funktion i framtiden. HĂ€r Ă€r jakten det enskilt viktigaste verktyget för att minska skadorna pĂ„ ungskog. 

HĂ€r hittar du mer information om Sveaskogs uppgift

Älgstam i balans

JĂ€garna pĂ„ Sveaskogs marker har dĂ€rför en viktig uppgift att hĂ„lla en Ă€lgstam i balans. För Thomas och mĂ„nga andra jĂ€gare innebĂ€r jakten Ă€ven en möjlighet att Ă„terhĂ€mta sig och vara i nuet. 

– Det Ă€r rekreation. Telefonen lĂ€gger jag bort och har bara fokus pĂ„ en sak och trots att jag Ă€r helt slut i kroppen efter att ha rört pĂ„ mig en hel dag sĂ„ kĂ€nner jag att jag laddat batterierna nĂ€r jag kommer hem. Förhoppningsvis har jag fĂ„tt en Ă€lg med mig ocksĂ„.

Gemenskap och naturupplevelser

Jaktlaget jagar pĂ„ Sveaskogs mark utanför Älvsbyn dĂ€r de Ă€ven arrenderar för att ha jaktkojan. Jakten ger gemenskap, naturupplevelser och sĂ„klart klimatsmart, utsökt kött pĂ„ tallriken.

– Jag gick med i det hĂ€r laget för 15 Ă„r sedan. De har jagat pĂ„ samma mark sedan 80-talet, Sveaskog Ă€r en bra och enkel markĂ€gare att ha att göra med, sĂ€ger Thomas SchĂ€ufele.

Kom i kontakt med jaktansvariga vid Sveaskog

Thomas SchÀufele var 14 Är nÀr han började jaga tillsammans med sin pappa.
Thomas SchÀufele var 14 Är nÀr han började jaga tillsammans med sin pappa.
Den hÀr annonsen Àr producerad av en kommersiell skribent. Den Àr alltsÄ inte skriven av nÄgon av vÄra journalister pÄ PT.