Bilkompaniet firar 75 år: "Omställningen går oerhört fort"

El, el och återigen el är i fokus, när den lokala bilhandeln Bilkompaniet firar 75 år. Möt vd Fredrik Söderholm, som blickar bakåt – men mest framåt. ”Det går oerhört fort i omställningen mot en grönare värld”, säger han.

"På bara tio år kommer det att hända lika mycket som under de 75 år som har passerat. Det går oerhört fort i omställningen mot en grönare värld", säger Fredrik Söderholm.

"På bara tio år kommer det att hända lika mycket som under de 75 år som har passerat. Det går oerhört fort i omställningen mot en grönare värld", säger Fredrik Söderholm.

Foto: Content Studio

Native2022-04-22 10:02
Detta är ett annonssamarbete.

En sjuhelsikes resa. Så sammanfattar Fredrik Söderholm den utveckling som har skett i bilbranschen de senaste 75 åren – så länge som Bilkompaniet har funnits.

– Bilkompaniet har funnits från dess att människor vevade igång bilarna till att vi idag laddar dem i väggen. Det är kul är att plocka fram gamla foton och händelser, det är härliga minnen med mycket skratt och anekdoter.

Företaget startades år 1947 under namnet AB Axel Bolang. Fredrik Söderholm tillträdde som vd augusti 2020, och konstaterar att lång erfarenhet i bilbranschen hos personalen innebär en trygghet och en historia.

– Men det vi fokuserar på nu är utvecklingen vi har framför oss. På bara tio år kommer det att hända lika mycket som under de 75 år som har passerat. Det går oerhört fort i omställningen mot en grönare värld.

undefined
"Det går otroligt fort och det gäller att hänga med i utvecklingen, och att fortsätta utbilda personal för att de ska kunna hjälpa kunderna med sina frågor", säger Fredrik Söderholm.

Vilka är de viktigaste frågorna i bilbranschen just nu?

– El, el och återigen el. Bilbranschens stora utmaning just nu är att förse människor med ny teknik. I en värld som är präglad av både pandemier och krig, med komponentbrist som innebär långa leveranstider, så är det en stor utmaning för alla varumärken. Vi som säljer KIA och Suzuki har haft tur som inte har berörts jättemycket av världsläget, de har kunnat leverera och producera bilar. Men trots att snacket i branschen kretsar kring el, och om hur fort utvecklingen går, så kvarstår det faktum att merparten av de som kör bil fortfarande äger en fossil bil, menar Fredrik Söderholm.

– Det här är bara början på den omvandling som bilbranschen går emot, det har ännu bara skrapats på ytan. Förr handlade det om att man skulle köpa elbil för miljön, nu gör allt fler det också för att priset på fossila bränslen stiger. Personer som kör mycket räknar hem pengarna snabbt genom att byta bil. Men man gör givetvis sitt val också med miljöaspekten i ryggen.

Han berättar att kunderna blir allt mer pålästa, både äldre och yngre. Frågorna handlar främst om vad det innebär som privatperson eller företagare att byta sin fossila bil till en elbil, och huruvida man ska välja att köpa sin elbil eller att leasa.

– Många väljer leasing utifrån att man är osäker på framtiden. Man kanske tar en plugin-hybrid i tre år för att man ännu inte har laddmöjlighet hemma, för att sedan gå över helt på el inför nästa bil.

Privatleasing ökar jättemycket, det är ett enkelt ägande med mindre risk. Du får köra en ny bil till en rimlig månadskostnad och du har möjlighet att göra andra saker i livet med pengarna än att satsa lån eller sparpengar till en bil.

Läs mer om Bilkompaniet här!

undefined
Ludwig Rönnbäck, Lars Öström, Christian Burman, Dan Enbom och Sofia Lindbäck på Bilkompaniet.

Var står ni som lokal bilhandlare i det här skiftet som pågår i branschen?

– Vi står starka i det här. Vi som har sålt elbil under lång tid har utbildad personal som kan svara på kundernas frågor kring el och laddning, vi kan göra bedömningarna och förklara. När det gäller verkstadsfrågan har vi utbildad personal för att kunna ta hand om elbilarna, vi blir en helhetspartner till kunden. Säljer vi en elbil tar vi givetvis hand om den också, det är viktigt för oss.

Vad krävs av er som bilhandlare framåt?

– Det går otroligt fort och det gäller att hänga med i utvecklingen, och att fortsätta utbilda personal för att de ska kunna hjälpa kunderna med sina frågor. Ryggraden i Bilkompaniet är just personalen, det är personalen som tillsammans med våra kunder får saker att hända. Vi jobbar verkligen tillsammans för en bättre framtid.

Var befinner sig Bilkompaniet om ett år, respektive fem år?

– Om ett år så kommer vi ha levererat oerhört mycket fler elbilar till Norrbotten, och många kunder kommer köra både miljövänligt och billigt. Om fem år är vår ambition att utvecklas med våra generalagenter och nya modeller, men också med kundernas krav på oss som billeverantör. Det kommer säkert att ha hänt en hel del nya spännande saker kring allt vi erbjuder, och vårt mål är att alltid möta kundernas behov, som hela tiden utvecklas, säger Fredrik Söderholm.

undefined
Joakim Sandström, säljare Bilkompaniet.

Om Bilkompaniet

Bilkompaniet är återförsäljare av både nya och begagnade bilar, med märkena Kia, Suzuki, Fiat och Iveco. 

Bilkompaniet finns på tre orter i Norrbotten: Luleå, Kalix, och Piteå.

Läs mer och kontakta dem här: www.bilkompaniet.com

Vad har hänt sedan 1947?

1947 Bolaget startade under namnet AB Axel Bolang. 
1962 Införlivades Motorcentrum i Gällivare.
1965 Införlivades Ana - Motor i Gällivare.
1968 Införlivades Bilcentralen i Gällivare. 
1971 Saab Sverige övertog bolaget och bildade Saab Ana i Luleå AB.
1994 Kalix Bilaffär förvärvade verksamheten i Saab Ana i Luleå, som då var etablerade i Luleå och Boden. Namnet ändrades till Kalix-Luleå Bil AB.
1996 Ny namnändring till det mer neutrala namnet Bilkompaniet Sigoro AB. Sigoro är en kombination av ägarnas namn Signar Stråhle och Roland Johansson. 
1997 Öppnade verksamheten i Öjebyn.
2003 Flyttade verksamheten i Luleå från Gammelstadsvägen till nybyggda anläggningen på Ålgatan. 1 oktober var invigningen av anläggningen med en stor baluns och flera 1000 besökare under helgen och veckan därpå.
2014 Bilförsäljningen flyttar in i sin nybyggda bilhall i Kalix.
2018 Fastigheten på Källbogatan 73 i Piteå förvärvas. Sommaren 2020 står den nya anläggningen klar mitt i pandemin så det blev tyvärr ingen invigning att vara stolt över.
12 december 2020 Bilkompaniet i Luleå drabbas av en brand som gjorde att bilförsäljningen gick ner på sparlåga under återbyggnadsfasen.
2021 Glädjen var stor då vi i maj hade återinvigning i den nya återuppbyggda bilhallen.
Hösten 2021 Ägaren Roland Johansson går tragiskt bort och verksamheten tas över av barnen John och Frida.
2022 Bilkompaniet firar 75 år.

undefined
”Ryggraden i Bilkompaniet är personalen”, säger Fredrik Söderholm.
Den här annonsen är producerad av en kommersiell skribent. Den är alltså inte skriven av någon av våra journalister på PT.