Gunnar Blomgren

4 november 2019 11:44

Fjällbonden och före detta skogsvårdskonsulenten Gunnar Blomgren har avlidit den 13 oktober i en ålder av 80 år. Närmast anhöriga är hustrun Birgitta, barnen Stina, Anders och Gussar med familjer, samt systern Jörel med familj.

Gunnar växte upp i Harads där han tidigt började jobba med jorden och skogen. Jag frågade en gång Gunnar vad det bästa han visste var och när han svarade att det var att köra händerna i jorden under vårbruket och känna hur det ”goade” - hur den vaknade till liv, trodde jag först att han skämtade. Men Gunnar var djupt rotad i naturen och menade vad han sa, även om han spetsade till det.

Men det blev skogen han valde till sitt yrke. Dagen efter att han var färdig kronojägare fick han arbete i Arjeplog 1967 och där jobbade han för Skogsvårdstyrelsen och Allmänningen fram till sin pensionering.

Men stillsam pensionär blev han aldrig utan istället bonde på heltid.

Redan 1978 köpte han och Birgitta ett jordbruk i Myrheden utanför Arjeplog som de byggde upp tillsammans. Först började de med getter men gick senare över till fjällkor – de bästa korna.

Gunnar hade många intressen – allt från fåglar och botanik till historia och arkeologi. Han gjorde flera fynd, bland annat labyrinten i Laxede, Edefors. Han intresserade sig också tidigt för släktforskning och forskade inte bara i sin egen släkt utan också åt andra. Otaliga är de timmar han studerade mikrofilmer och arkivhandlingar och följde generationer av bönder, präster, knektar, kungar och äventyrare ut i världen.

Han var aktiv i många föreningar och skrev ett flertal artiklar bland annat i Glimtar från Edeforsbygden. Han var ordförande för Silvermuseet i Arjeplog och satt i fullmäktige för centern i många år. Han var också medlem i IOGT hela sitt liv.

Gunnar levde ett rikt liv och han var generös, frågvis, allmänbildad och glad. Hans goda minne och vetgirighet gjorde att han alltid hade en berättelse på lager, och skrattet var aldrig långt borta. Han var nyfiken på livet in i det sista.

Minnesord

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Sonen Anders