Under förra veckan, den 20-24 maj, har elever från en skola i Girona, Katalonien och en skola i Nimes i Frankrike varit på besök på Sjulnässkolan. Besöket är ett samarbete genom Erasmusprojektet Connecting Woods. Eleverna har bott hemma hos svenska familjer. Två av de franska tjejerna Candice och Nina som har bott hemma hos en jämnårig svensk tjej i Långnäs.

– Allt är så annorlunda här om man jämför med Frankrike, säger Nina och Candice. Landskapet är annorlunda. Ni har längre mellan husen i byarna och större trädgårdar än oss. Livsstilen är annorlunda, det är färre människor ute på stan men det kanske beror på att det varit så kallt funderar tjejerna. Lärarna är också annorlunda. De verkar snällare och bryr sig mer om eleverna. I Frankrike är det mer disciplin i skolan och klasserna är större.

Projektet Connecting Woods startade höstas och syftet med projektet är att eleverna ska lära sig mer om just skog och träd i de olika länderna. I Piteå är barrskogen i fokus, från tall till färdig pappersprodukt, i Frankrike är det olivträden och i Katalonien, Spanien är det korkeken som står i centrum.

– Ni har fler och större träd här än vi har hemma, säger Candice på engelska som är det språk som eleverna pratar med varandra på. Hon berättar att de fått många nya vänner som de kommer att hålla kontakten med dem genom sociala medier. Flera av dem hoppas de träffa igen i höst när svenska elever ska besöka deras skola i Nimes.

Under veckan har eleverna besökt Sjulnässkolan, varit på rundvandring i skogen vid Karlberg i Öjebyn, besökt Storforsens naturreservat, gjort studiebesök på Smurfit Kappa och fått prova på att skjuta älg i skjutbiografen på Fritid och vildmark.

– Storforsen var fantastiskt vackert, men skyttet var roligast, säger Candice och Nina. De är nöjda med besöket och tycker att svenska ungdomar är sociala och trevliga. Vi ska ta lika väl hand om dem när de kommer till oss.