Ur vårt arkiv

8 november 2019 06:00

För 100 år sedan

Logen Friska viljor i Lillpite firar instundande söndag minnesfest i anledning av sin egen 13-åriga tillvaro och 40-årsminnet av godtemplarordens införande i Sverige. Föredrag hålles av kantor O. Selinus.

I lördags kväll ägde en stämningsfull högtidlighet rum i Bölebyn, då representanter för A.L. Berglunds sterbhus överlämnade gratifikation till två av den avlidnes trotjänare, bokföraren J.W. Granström och hushållerskan Ida Jonsson, vilka båda varit i Berglunds tjänst i 18 år. Hr, Granström erhöll ett guldur med kedja och inskription och fröken Jonsson kontant 1,000 kr. De nämnda gratifikationerna överlämnades av hr Ivar Filipsson i Svensbyn, som i ett anförande varmt och väl beskrev de två trotjänarnas vackra gärning.

För 75 år sedan

K. m:t har godkänt namnet Fagerbro för banarbetaren Sven Andersson, Älvsby församling, jämte familj.

För 50 år sedan

Sveriges geologiska undersökning omtalar i sin årsrapport att flera intressanta, tidigare okända uranmineraler upptäckts. Bl..a har ett uppslag från en privatprospektör vid Akkapakte i Arjeplog visat sig utgöra en intressant uranfyndighet. Fyndet anses lovande.

Nu skall Norrbotten få sitt första KR-jordbruk, byggt på fåravel. Pionjären heter Gösta Lidman, 62 år, och är nybliven hemmansägare i Blåsmark.

För 25 år sedan

Det kom en ballong med ett budskap om fred i världen. Från lilla Mimmi och hennes dagis i Stockholm. Den slitna ballongen landade i Bertnäs utanför Piteå. Bakom Yngve och Eivor Danielssons vedhög. Nu har Eivor skrivit svar till Mimmi och de andra barnen.

-Ett lågvattennmärke. Omdömet kommer från vänsterpartisten Britt Fäldt. Det riktas till socialdemokratiska ombudsmannen Roger Lundström som uttalat att Inga Granström (v) bör avstå från att vara gruppledare för sitt parti om maken Peter Roslund blir kommunalråd. Det får väl ändå finnas någon gräns för vad SAP ska styra och ställa till med, säger Fäldt.

Under några dagar förvandlades tillvaron för Piteås lovande skidåkare Magnus Ingesson, 23. Läkarna konsaterade en tumör i underlivet. Han lades på operationsbordet på Umeå lasarett. Ena testikeln plockades bort. - Nu är det inte skidåkning som gäller. Nu kämpar jag för att bli frisk, säger Magnus från sjukbädden.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!