Ur vårt arkiv

1 november 2019 06:00

För 100 år sedan

En resande, som härom dagen medföljde ångaren Kurir mellan Piteå och Luleå och därvid intot frukost ombord, fick för samma måltid betala det avsevärda beloppet av kr. 8:05. Om man får förutsätta att med detta prisläge middagen betingar kr. 12 och supén lika mycket som frukosten, belöper sig enbart matkostnaden för en ensam person till kr.28 om dagen eller kr. 10,220 pr år. Har han så allenast 10,000 kr årlig inkomst, måste han utsläppa ett större obligationslån för att kunna skaffa sig vad han i övrigt behöver för livets uppehälle.

Bagarstuga brann ned. Eld uppstod i en bagarstugan tillhörig hemmansäg. N. Persson i Svensbyn. När elden först varslades hade dem tagit sådan fart att stugan inte kunde rättas utan brann ned till grunden. Hur elden uppstått är oförklarligt, ugnen därinne var nyss uppsatt. Man hade emellertid bakat hela dagen förut i stugan och allt det bakade knäckebrödet blev också lågornas rov jämte ett par nya stöttingar och snickeriredskap, som ägaren också hade i stugan. Det runna var lågt försäkrat.

För 75 år sedan

I mörkret och den täta dimman inträffade en kollision mellan två cyklister på vägen mellan Klubbgärdet och Furunäsets sjukhus. Det var en kvinna och en man, som åkte i motsatt riktning till varandra, som kolliderade och olyckan kan troligen tillskrivas det förhållandet att kvinnan åkte utan att ha cykellyktan påslagen.

För 50 år sedan

Kronojägare Arne Lindberg, Vidsel, har belönats med 1 000 kronor för en konstruktion vilken i huvudsak ligger till grund för den skyddsbåge som skogsyrkesinspektionen nu går in för.

Bröderna Lundberg i Arvidsjaur har köpt ett fritidsområde i Stallarholmen vid Mälaren, där man skall uppföra 33 vinterbonade fritidshus av villastandard.

För 25 år sedan

Plötsligt brast isen under den cyklande 14-åringen och han hamnade chockad i det iskalla vattnet. Men han hade tur, på land fanns tolvårige Kent Lundgren- och ett rep. Kent visade prov på stort mod och han räddade den nödställde trots att han själv hamnade i vattnet. Dramat utspelade sig i Arvidsjaur.

Gunnar Forslund är pitebon som ska klä upp Luleå. Han är delägare i North Bend, ett företag i Piteå som fått en miljonorder på kläder från grannkommunen Luleå. Plötsligt har stororder rasat över North Bend, som designar kläder.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!