Ur vårt arkiv

10 oktober 2019 06:00

För 100 år sedan

En stortjuv, icke så mycket på grund av det stulnas värde som på grund av stöldernas mångfald har i dagarna häktats av härvarande polismyndighet. Till polisen hade anmälan ingått om att inbrott begåtts dels i en slåtterstuga vid Rågrindan, dels i Selanderska villan i närheten av nya kyrkogården och dels i skyttepaviljongen. Från förstnämnda ställe hade tillgripits en fårskinnsfäll, en filt och div. matvaror; från villan hade tagits en dambörs med inneliggande 15 kr., ett par alldeles nya herrfingerhandskar, en kortlek, en näsduk och matvaror. I skyttepaviljongen tog tjuven endast ett gevär, som han dock kort därpå bar tillbaka,. Vid undersökning som polisen vidtog, fanns en del av det stulna i en lada i närheten, där tjuven också tydligen haft nattlogi. Vakt utsattes och man hoppades sålunda fånga tjuven. Men då hände det oväntade, att denne själv anmälde sig på poliskontoret och erkände sig saker till ovan nämnda stölder. Mannen är f.d volomtnär Fritz Adolf Kjällmark från Lövånger och är en för tredje resan stöld straffad person. När han sist kom ut från fängelset den 6 aug, började han en stöldturné genom övre Norrland, kom så hit till våra bygder efter att ha besökt Älvsby- och Luletrakterna. Cyklar, matvaror och smärre värdesaker synes ha varit hans specialitet. För polisen uppgav Källman att hand den 26 sept. kom gående från Öjebyn, där han även begått stölder och fått syn på slåtterstugan och beslutat sig för att göra inbrott där. Dagarna eller rättare nätterna därpå förövade han de övriga stölderna.

För 75 år sedan

Högermöte fick inställas. En av högerns riksdagsmannakandiater, fru Märta Boman, Prästholmen , skulle på torsdagskvällen ha lagt ut texten för befolkningen i Svensbyn med omnejd. Föredraget inställdes dock då publiken svek. Däremot visades valfilmen för fyra personer, men om fru Boman själv och biografmaskinisten räknats in i denna siffra saknas det uppgifter om i rapproten från vår meddelare.

För 50 år sedan

Förste kriminalassistent Sven Bagge, Öjebyn, får tjäsntgöra ytterligare sex månader i den polisavdelning som ingår i de fredsbevarande FN-styrkorna på Cypern.

För 25 år sedan

Förre disponenten vid Lövholmens bruk i Piteå, Siguird Wendelman, Lidingö, har efter en längre tids sjukdom avlidit. Han var vid sin bortågn 78 år gammal.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!