Ur vårt arkiv

1 oktober 2019 06:00

För 100 år sedan

Till chefredaktör för moderata dagliga morgontidningen Södra Skåne i Ystad har antagits redaktörerna vid de båda Tornedalsorganen Haparanda-Bladet och Haaparannan Lehti, Axel Sammuli, tidigare bl.a. redaktör för Norrbottens Allehanda och Härnösands-Posten.. Den nya befattningen tillträdes redan den 15 okt.

Provinsialläkaren i Öjebyn har förordnats att under innevarande år verkställa läkarbesiktning av de vid Lillpite kvarn anställda minderåriga till utrönande av huruvida den sysselsättning vartill de användas är för deras hälsa eller kroppskrafter menliga.

Inom Älsby socken har nyligen färdats en jude som sålt massor av s.k. kristidstyg till förhållandevis höga priser. Allmänheten uppmanas att ha ögonen öppna då de få besök av dylika affärsmän, allrahelst som dylika tyger numera betinga ett mycket lågt pris på tygmarknaden, sedan prima tyger begynt att föras i handel, skriver en meddelare till P.T.

För 75 år sedan

Ett kommunistiskt valmöte som utlysts att hållas i Godtemplarlokalen måste inställas å grund av att ingen publik infann sig.

För 50 år sedan

Beskedet om att försvaret sänkt sprängmedel och ammunition i Krokträsket, Älvsbyn har väckt oro och bestörning bland byborna i. I Krokträsk, som består av 17 gårdar, finns det människor som inte haft en aning om att livsfarlig ammunition döljer sig på träskets botten. Sjön där man hämtar sitt vatten, fiskar och badar. Även i en tjärn i Hålbergsliden, Arvidsjaur , har försvaret sänkt kasserade sprängmedel. Totalt finns det bl.a. bomber, granater och minor i ett 40-tal vattendrag i landet. Det finns risk för att sprärngämnena kan explodera och om allmänheten gör några fynd bör polis omedelbar tillkallals, säger de militära myndigheterna.

För 25 år sedan

Piteås kommunalråd¨Anders Sundström,. som tippats som näringsminister, blev istället arbetsmarknadsminister. Nu ska 42-årige Sundström ta sig an en av regeringens svåraste jobb: att sänka landets arbetslöshet.

Inte bara Anders Sundström utan även partikamraten Marianne Magnusson avsäger sig uppdraget i Piteå kommuns högsta beslutande organ, fullmäktige. Det betyder att Anita Lindfors, Rosvik, och Robert Nilsson, SSU, går in som nya socialdemokratiska ledamöter.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!