Ur vårt arkiv

13 september 2019 06:00

För 100 år sedan

I och med denna månad har meteorologiska anstalten inrättat s.k. Stormvarningsstation i Piteå. Stationen förestås av telegrafkommissarien och stormvarningarna avsedda till nytta för fisket och sjöfarten hitkomma telegrafiskt samt anslås före kl 12 midd. i anslagstavlan å tullvaktsstugan vid södra hamnen. De gälla för eftermiddagen och natten och för vindstyrka av minst 12 m (sek) (styv kultje).

Egendomen Fridhem belägen å Backen i Piteå såldes å offentlig auktion av L.A. Granbergs sterbhusdelägare till åkaren Ruben Rönngren härstädes för 16,550 kr.

Annons: Hallå Flickor! I Långnäsbommen finnes 7 till äktenskap lediga flottläggare som önska brevväxla med var sin likasinnad ungmö under adress: Tro, Hopp, Kärlek Hurtig, Lustig, Glad, Kvick. Obs! Var för sig. Långnäs, Bölebyn p.r. Anonyma brev besvaras ej.

För 75 år sedan

Häromdagen råkade en 2-årig flicka, dotter till Filip Enström i Vidsel, falla ut genom ett fönster i andra våningen utan att ådraga sig några större skador. Flickan hade för ett ögonblick lämnats ensam och lyckats ta sig fram till ett fönster som för tillfälet stod öppet med ovan nämnda resultat. Trots att hon vid fallet hamnade på en sågbock undkom hon äventyret med några skrubbsår i ansiktet. Då fallhöjden utgör en 4-5 meter kunde, om det velat sig illa, olyckstillbudet fått allvarliga konsekvenser.

För 50 år sedan

Länsskolnämnden har inte funnit skäl att ändra på de beslut som skolstyrelsen i Piteå fattat om indragning av skolorna i Stockbäcken och Bölebyn. Stockbäckens skola drogs in den 1 juli i år och Böle skola skall gå samma väg den 1 juli nästa år. I Roknäs hade Karl-Göran Nilsson m fl besvärat sig över skolstyrelsens beslut och när det gällde Böle skola var det representanter från både Böle och Pålberget som besvärat sig.

För 25 år sedan

Kommunalrådet Anders Sundström har tagit det första spadtaget på det nya äventyrsbadet framför Havsbadets hotellbyggnad. Det sysselsätter upp till 60 byggjobbare under ett år och den färdiga anläggningen beräknas ge sysselsättning åt 100 personer utöver dem som redan är anställda i företaget.

Många tomma lägenheter fortsätter att vara ett bekymmer för Stiftelsen Älvsbybostäder. Vid senaste räkningen efter semestern uppgick antalet tomma lägenheter till 55 mot 53 vid senaste årsskiftet.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!