Ur vårt arkiv

7 augusti 2019 06:00

För 100 år sedan

I tisdags vid halv 4-tiden då arbetaren C.J. Nordqvist höll på med taktjärning å Hedqvistska gården vid Storgatan råkade han halka och ramla ned från taket. Han lyckades ta marken med fötterna men erhöll ändå en del mindre kontusioner och benbrott. Den skadade fördes till lasarettet, där han vårdas.

För 75 år sedan

Till handelsregistret har anmälts att Axel Herman Andersson, att han till prokurist för den av honom under firma H. Andersson inom Arjeplogs socken idkade handeln antagit Tore Bredeson samt av Algot Wilhelm Marklund och Ella Margareta Forslund, f. Marklund, att de i bolag under firma A.W. Marklund & Co ämnar idka handel inom Arjeplogs socken med huvudkontor i Bäckholm, postadress Arjeplog,

Godståget från Jokkmokk till Arvidsjaur råkade häromdagen söder om Varjisträsk köra in i en koflock, tillhörande Frans Hedman i Varjisträsk. Tre av djuren dödades omedelbart medan en fjärde skadades lindrigt. Djuren voro av god ras och högmjölkande. Tidigare har hr Hedman å samma sätt förlorat tre kor och två hästar, vilka djur voro lågt försäkrade. Denna gång torde S.J. bli skyldigt att till fulla värdet ersätta de skador hr Hedman lidit genom förlusten av korna,

För 50 år sedan

Nu skall Vallsberget i Svensbyn inte bara bli fritidsmål under vintern utan en plats för rekreation hela året. Under sommaren har Piteå stad i all tysthet ordnat med bilväg upp till toppen av berget. Vägen skall under vintern bli underlag för familje-slalombacken - den som i fjol vinter orsakade så många olyckor. Men man rustar även upp för fritidsvandrarna. På berget byggs det nämligen ett antal grillugnar så att folk skall kunna grilla sin korv eller koka en panna kaffe utan att riskera tända eld på skogen.

För 25 år sedan

Få svenskar är lika berömda i Sydney, Australien, som Daniel Solander från Öjebyn. Det framhåller Sydneysvensken Lars E. Johansson i ett brev till Dagens Nyheter. Och han undrar vad man gjort i Piteå för att hedra minnet av den store Piteåsonen. Kanske inte tillräckligt?

En engelsk brevduva har hamnat ur kurs, och det ordentligt. Den hamnade i byn Racksund, väster om Arjeplog, istället för England.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!